Bolulu bir öğretmenin Malatya Pötürge’de yürek burkan hikayesi! Bolulu bir öğretmenin Malatya Pötürge’de yürek burkan hikayesi!
 Kur’an’da Eleştiri ve Tenkit Esasları

Sağlıklı ve gerçekçi eleştiri yapabilmeniz a tek yolu Kur’an’ın bu konuda koyduğu ilkelere uymaktan geçer. İnsanların eleştiri mevzusunda ne kadar samimi oldukları ya da ne kadar iyi niyetli oldukları Kur’an’ın gösterdiği ölçülere göre tespit edilir. Bu ilkeler şunlardır:

1- Gerçekleri gizlemeyin ve gizlenmesine göz yummayın (Bakara, 44, 159).

2- Doğruları çarpıtmayın, ilgisiz yorumlarla hakikati sulandırmayın (Al-i İmran, 78).

3- Doğrular ne kadar sıkıcı da olsa, kendi akrabalarınızı aleyhinde dahi olsa dile getirin (Nisa, 135).

4- Bir topluma olan öfkeniz sizi saldırganlığa, aşırılığa itmesi. Adil olun sizden olanı değil hakkı savunun (Maide, 8).

5- Hiçbir hakaretten, alay edilmesinden, tehditlerden korkmayın, yılmayın ve vazgeçmeyin (Maide, 54; Al-i İmran, 173).

6- Sorunları Kur’an’a göre götürerek çözün, duygularınızı ve hevanızı öne geçirmeyin En’am, 114-115).

7- Dile getirdiğiniz doğrular karşı tarafa fayda sağlamasa bile sizi kurtarır. Kenara çekilenlerden olmayın (A’raf, 164-165).

8- Bilmediğiniz, kesin emin olmadığınız ve delilini görmediğiniz hiçbir şeyi savunmayın (İsra, 36).

9- Sabırlı olun hiçbir tohum hemen yeşermez, hiçbir dava hemen ilerlemez. Erken sonuç beklemek aceleciliktir ve bütün acele edenler kaybederler (Nahl, 126-128).

10- En güzel yoldan mücadele edin fakat bu Kur’an ile mümkündür. Kur’an ile cevap verin, Kur’an ile verilen cevaplara itibar edin (Furkan, 52; Ankebut, 46)

11-  Allah hakkında bilgisizce konuşmayın, konuşanları Kur’an ile ikaz edin (Hac, 3-8).

12- Kişisel açıkları araştırmayın gizli yapılan yanlışları gizli, açıktan yapılan yanlışları açıktan tenkit edin ve gıybetçilikten uzak durun (Taha, 44; Hucurat, 12).

13- Yerine göre konuşma dilimizi ağırlaştırıp ciddi tenkitler yapabiliriz. Ancak bu yöntem hakkı göz göre göre çarpıtan ve yanları din diye anlatan şeytanlara karşı uygulanır (Taha, 61; Zümer, 8)

14- Allah’ın ayetlerini küçümseyen, üzerini örtenlere ateşe gireceklerini müjdeleyin (Casiye, 8)

15-  Konuşurken açık adreslere açık mesajlar verin. Şeffaf olun neyi reddettiğiniz ve neyi kabul ettiğiniz net bir şekilde anlaşılır olsun (Ahzab, 70-71).

16-  Allah’ın ayetlerine karşı tavır alanlara siz de tavır alın, safınızı belli edin (Tevbe, 113).

17-  Yanlışını gören muhatabınıza süre tanıyın, gerçekleri kavraması için zamana ihtiyacı olabilir. Herkes her gerçeği aynı sürede algılayamayabilir (Fatır, 37).

18-  Sövmeye hakkımız yoktur zaten gerek de yoktur. Ancak dilleri ile bize haksız yere saldıranlara cevap verme hakkımız vardır. Bütün bunlara rağmen sabretmek en iyisidir (En’am, 108; Nisa, 148; Al-i İmran, 186).

19-  -Bizimle insani ilişkileri sürdürmek isteyen muhatabımız- müşrik bile olsa kırıcı konuşmayalım, güzellikle davranalım (Müzzemmil, 10).

20- Hiç kimseyi zorla iman ettireceğiz diye bir şey yoktur, kimse bize inanmak zorunda değildir. İman, bizim kişisel başarımız değil karşı tarafın tercihidir. Öyleyse birileri inanmıyor diye kendimizi harcamayalım (Şura, 3; Kehf, 6; Yunus, 99-100).          

(Alıntı)

            

Editör: TE Bilisim