TBMM Genel Kurulunda Şile’nin Çataklı, Gökmaslı, Göksu, Hacıllı, Soğullu, Kalemköy, Geredeli ve Darlık köylerinin sorunlarını dile getirdim. Şile’nin ve Şileli kardeşlerimin haklarını, hukuklarını ve varlıklarını savunmak boynumuzun borcudur diyerek Barajla ilgili sorunumuzu Meclis Gündemine taşıyan MHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ VE GENEL BAŞKAN DANIŞMANI İZZET ULVİ YÖNTER’E TEŞEKKÜR EDER ŞÜKRANLARIMIZI SUNARIZ.

İZZET ULVİ YÖNTER (İstanbul) İN TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNDE GÜNDEM DIŞI KONUŞMASI

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; İstanbul Şile ilçesinin sorunlarıyla ilgili gündem dışı söz almış bulunmaktayım. Hepinizi saygılarımla selamlıyorum.

İstanbul’umuzun tabiat ve kültür varlıklarının zenginliğiyle ünlü şirin ilçesi Şile, İstanbul’un fethinden önce bölgeye yerleştirilen Türkmenler sayesinde altı yüz yılı aşkın bir süredir bu vatanın bir parçasıdır ve bir Türkmen yurdudur. Şile ilçemiz tabiat ve kültür varlıklarıyla turistik bir ilçe olmasının yanında yüz yıllardır Şile’ye bağlı köylerde yürütülen tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle de İstanbul’umuza önemli katkılarda bulunmaktadır. 1960’lı yılların sonundan itibaren Şile’nin 13 köyünü de kapsayan bir barajın yapılması planlanmıştı. 1987 yılında ilçede yapılan ölçüm ve teknik analizler neticesinde, köylerde yaşayan vatandaşlarımızın tapu kayıtlarının üzerine su havzası şerhi İSKİ lehine konulmuştu. O günden bu yana baraj inşaatı için müspet hiçbir girişimde bulunulmamıştır. Tapu kayıtlarında mevcut bulunan şerhler nedeniyle, Şile’nin köylerinde bir çivi dahi çakılmasına izin verilmemiştir. Şile’nin elli yıllık kanayan yarası hâline gelmiş bu proje hasebiyle Şile ve köylerinin gelişimi tamamen durmuş, büyüyen ailelerin köylerine gelip yatacak -deyim yerindeyse- bir damları dahi olmamıştır.

16473818_1875828196034735_8127792872721868512_n

Şile’de, 1960’larda yapımı planlanan ama yılan hikâyesine dönen Osmangazi ve Sungurlu barajlarının yapımına bu yıl içerisinde tekrar başlanacağı ifade edilmiştir. Mevcut proje neticesinde pek çok köy ve mahallenin mezarlık ve camileri dahi sular altında kalacaktır ve bu, hiçbirimizin tasvip edemeyeceği bir yanlışlık olacaktır. Altı yüz yılı aşkın süredir ata topraklarında yaşayan Şileli köylülerimizin topraklarının bu şekilde yok olmasına gönlümüz razı değildir, hiçbir Şileli bunu onaylamamaktadır. Şile’nin köylerinde yaşayan vatandaşlarımız şikâyet hâlindedir. Kadim Türkmen obalarının yok olmaması, sular altında kalmaması adına, bölgede yaşayan vatandaşlarımız mevcut baraj projelerinin revize edilmesi gerektiğini düşünmektedir. Büyük ve tek bir gölet alanının inşası yerine, su havzasının geniş ve alçak yataklarına yapılacak paket ve küçük barajlar hem bölgedeki taşkın tehlikesini ortadan kaldıracak hem İstanbul’un su ihtiyacını karşılayacak hem de yüzlerce yıllık tarihe sahip Türk obalarının muhafazasını mümkün kılacaktır. Baraj projesi revize edilemediği zaman pek çok tarım alanı, uyarıyorum, şimdiden ikaz ediyorum ki sular altında kalacaktır. Bölgede yıllardır yapılan tarım ve hayvancılık maalesef sona erme noktasına kadar gelmiştir. Dünyada buna benzer pek çok proje mevcuttur. Romanya’da Olga Nehri üzerinde yapılmış paket baraj, yine Romanya’da Slatina, Piteşti paket barajları, Avusturya’da Linz, İtalya’da Verona, Udine barajları örnek olarak gösterilebilecektir. Bu bölgelerde tarım ve hayvancılık faaliyetleri devam etmektedir. Bölgede yaşayanlar ise yerlerini, yurtlarını terk etmek zorunda kalmamışlardır. Dünyadaki bu örneklerin Şile köylerini kapsayan baraj projesi için de uygulanması, yıllardır mağdur edilen Şileli köylülerimizi ziyadesiyle memnun edecektir ve beklentimiz budur, Şilelinin talebi budur.

Bolulu bir öğretmenin Malatya Pötürge’de yürek burkan hikayesi! Bolulu bir öğretmenin Malatya Pötürge’de yürek burkan hikayesi!

16602715_1875828242701397_8950432255156853255_n

Bu projeyle ilgili olarak Orman ve Su İşleri Bakanı, Çevre ve Şehircilik Bakanı son kez köylülerimize ve bölge halkına kulak vermelidir. Bizim de talebimiz, isteğimiz, arzumuz bu yöndedir. Şileli köylülerimizin mağdur edilmemesi, köylerimizin yok olmaması için projenin revize edilmesi şarttır.

Yine, Şile’de Darlık köyümüz var. Bu köyümüzün bulunduğu alana 1985’li yıllarda Darlık Barajı yapılmaya başlanıyor.

 

İZZET ULVİ YÖNTER (Devamla) – Köylünün arazileri istimlak edilip valilik kararıyla köyün yeni yerleşeceği yer Köy Hizmetleri tarafından makinelerle düzenlenerek köylüye veriliyor. Darlık köylülerine on üç yıl sonra Orman İdaresince “Orman alanına yerleştiniz.” diye dava açılmış. Dava sonucunda yanlış yerleşimde köylünün herhangi bir kastı olmadığına fakat bir kısım binaların orman alanı içinde kaldığından müsaderesine karar verilmiş. Darlık Barajı nedeniyle yerinden, yurdundan, toprağından olan ve baraj yapımı için gerekli fedakârlığı gösteren köylülerimiz, yeni yerleşim yerlerindeki orman vasfını kaybetmiş, mahkemece müsadere kararı verilmiş bu arazilerin -köylü lehine- orman arazisi vasfından çıkarılıp kendilerine verilmesini talep etmektedir.

Sözlerime burada son verirken Şile’nin Çataklı, Gökmaslı, Göksu, Hacıllı, Soğullu, Kalemköy, Geredeli ve Darlık köylülerimize de selamlarımı, hürmetlerimi, en iyi dileklerimi iletiyorum, hepinize saygılar sunuyorum.

(Kaynak: Bölgenin Sesi)


Editör: TE Bilisim