“Su felsefesi” Su gibi aziz ol! “Su felsefesi” Su gibi aziz ol!
 Dilleri Türkçe olan Dukhalar, Moğolistan’da 10 bin yıldır varlığını sürdürüyor.

İki Türk basın mensubu Moğolistan’ın Kuzey sınırında 10 bin yıldır varlığını sürdüren Türk kavmiyle 2 ay geçirdi. İkili izlenimlerini “Dukha Halkı Kayıp Türkler” adlı belgesele aktardı.

Türkçe’ye yakın bir dil konuşan ve göçebe hayatı yaşayan Dukha Türkleri, Moğolistan’ın Kuzey sınırındaki Sayan Dağları yamaçlarında yaşıyor.


Türkçe konuşan kavimle bizi tanıştıran Atlas Dergisi Yayın Yönetmeni Özcan Yüksek ile fotoğrafçı Selcen Küçüküstel oldu.


Yüksek ve Küçüküstel, dünyada benzeri olmayan özellikleriyle Türklerin en saf ve eski sırlarına sahip olduğunu belirttikleri Dukhalar’ın çadırına iki ay boyunca konuk oldu. 


İkili daha sonra izlenimlerini “Dukha Halkı Kayıp Türkler” adlı belgeselde topladı. Belgeselin tanıtımı İstanbul’da yapıldı. 


“10 Bin Yıl Önce İnsanların Yaşadığı Şekilde Yaşıyorlar”


Dukha Halkıyla ilgili bilgi veren Atlas Dergisi Yayın Yönetmeni Özcan Yüksek, “Bundan 10 bin yıl önce insanların yaşadığı şekilde yaşıyorlar. Herşeyi ortaklaşa paylaşıyorlar. Aralarında eşitlikçi ilişkiler var. Suç işlenmiyorlar. Kadın erkekten ya da erkek kadından üstün değil. Ren geyikleriyle birlikte onların vahşi göç yollarında onlarla birlikte dolaşıyorlar” dedi. 


“Kelimelerin Yüzde 50’si Aynı”


Fotoğrafçı Selcen Küçüküstel ise “Bir hafta içinde bayağı günlük düzeyde anlaşabiliyorduk. Kelimelerin belki yüzde 50’si aynı diyebilirim. Türkçe konuşan biri için öğrenmek çok kolay” diye konuştu.


Yine de dilleri kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya..


Moğolistan’a Tuva’dan gittikleri düşünülen Dukhalar, Şaman inançlarını da sürdürmesi Türk olduklarına dair en güçlü savlardan biri.


Ren geyiklerinin sütü ve peyniriyle ve topladıkları yaban yemişleriyle beslenen kavim, avlarını paylaşıyor.


“Nehirler Kirlenmesin” Diye… 


Geyikler de Dukhalar’ın hayatının bir parçası olmuş. Dukha Türkleri, ayrıca doğaya o kadar özen gösteriyor ki kirlenmesin diye nehirlerde ellerini bile yıkamıyor. 

Haberin videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.




Editör: TE Bilisim