“Sabri Şenel: Trabzon’dan Gelen Dost Ziyareti, Geleneksel Değerlere Saygının İfadesi” “Sabri Şenel: Trabzon’dan Gelen Dost Ziyareti, Geleneksel Değerlere Saygının İfadesi”
 Nouman Ali Khan-Ramazan için hazırlıklar :

1-Bu ayda telefon, tablet vsdeki oyunlarınızı , müzik vs uygulamalarınızı ,kısaca bağımlı olduğunuz her türlü uygulamayı kaldırın.Youtube mevzusunu unutun.Film izlemelerinizi bırakın.

2-Çouklar , eğer anne-babalarınız size tablet , telefon vs verirlerse , bilin ki güzel Ramazan geçirmek istiyorsanız hepsini silmeniz gerekecek.Ömür boyu değil, endişe etmeyin , 1 ay için.

3-Çocuklar ve ebeveynlere söylüyorum , her gün 1 saatinizi Kur'an ezberine ayırın.Şu ana kadar Kur'an'ın nasıl okunduğunu dahil bilmeyenleriniz olabilir , onları suçlamıyorum.İnternetten 1 ayet bile olsa, nasıl okunduğunu öğrenin ve ezberleyin.

4-Teravih sonrası sosyalleşmelerinizi bırakın.Ramazan 'da geceleri uyanık olmayın.Yatsı için camileri dolduruyorsunuz ama sabah namazlarını burada kılmıyorsunuz.Halbuki Efendimiz'in bildirdiğine göre biz biliyoruz ki yatsı ve sabah namazını cemaatle kılan tüm geceyi ibadetle geçirmiş olur.Kadir gecesini düşünün, bu geceyi ibadetle geçirmiş gibi sevap kazanma fırsatını kaçırmış oluyorsunuz!

5-Sahura kadar ayakta kalanlarınız , teravih sonrası gezenleriniz var biliyorum.Bunu yapmayın.Uyuyun, sahur için uyanın.1 ay boyunca bunu yaptığınızda Ramazan sonrasında teheccüd vakti için uyanmayı metabolizmanıza alıştırmış oluyorsunuz.

6-Hafızlar için söylüyorum , Kur'anı anlamaya odaklanın.Tefsir dinlemelerine ağırlık verin.

7-Ramazan ayı için her sene , kendinize 20 dua ezberlemeyi hedef edinin.(Mescide girereken-çıkarken, ezan , yemek vs) Ne olursa olsun , böylelikle günlük hayatta Allah'ı artık daha çok anar hale geleceksiniz.

8-Beyler , hanımlarınıza iftar için yüklenmeyin.Ramazan'da kilo vermek yerine kilo alanlar var?Ramazan'ın amacını gözden geçirin beyler! Az yeyip , az için.Bu ay akşam namazını geç kılıp sofrada oyalanma ayı değil.

9-Hanımlar , sahurdan arta kalan yiyecekleri gündüz atmayın.İftara ekleyin.Bu ay masalarda kızartma, tatlı vs dağlarının oluşması gereken bir ay değil.Allah'a şükretmek , akşamdan kalan yemekleri çöpe dökmekle olabilir mi?

10-Bu ay , normalden daha fazla sosyalleşip , "Bu akşam kimin iftarına gitsem?" diyeceğiniz bir ay da değil.Bu ay kalbin 1 ay boyunca nefsi susturduğu , bu ay Kur'an'ı anlayıp , sünnet-i seniyye ile amel etmenin ayı.

11-Her Ramazan için kendinize bir sure seçin.Ve o sureyi , tüm tefsirleriyle , hadisleriyle , yorumlarıyla , ezberiyle , her şeyiyle kavrayın.Her yönüyle hakim olun.

12-Ancak bu şekilde , her Ramazan sonrası , artık biraz daha Kur'andan ezberimiz olarak, biraz daha dua bilerek , Allah'a asıl o zaman yaklaşmış oluyoruz.Ramazan'dan çıktığımızda bu şekilde , "daha iyi" bir müslüman olmuş oluyoruz.

13-İhtiyaç sahibi aleleri,mülteciler varsa onları iftarlarınıza davet edin.Bırakın çocuklarınız onların çocuklarıyla oynasın.Biz bir aileyiz , biz ümmetiz.Onların bizim diyarımızda bulunmasıyla biz onlara yardım ediyor değiliz , asıl onların varlığı bize şereftir.Kim bilir , belki  günahlarımız onlara karşı takındığımız güzel muamele sayesinde affolunacak.Onların bize verdiği bu şerefin yanında biz onlara hiç bir şey vermiş olmuyoruz.

*Allah bu ayı tüm bereket ve feyziyle faydalanmayı nasip eylesin tüm aile bireyleiyle.O müthiş geceyi yakalamayı ve değerlendirmeyi de nasip eylesin.




Editör: TE Bilisim