“Su felsefesi” Su gibi aziz ol! “Su felsefesi” Su gibi aziz ol!
 Memurluktan ayrılarak Yozgat'ın Yerköy  ilçesinde solucan çiftliği kuran genç girişimci, ürettiği solucan gübrelerini  dünyanın dört bir yanına satmayı hedefliyor. 
 
Şırnak'ta Habur Sınır Kapısı'nda memur olarak görev yapan 27 yaşındaki  Burhan Gülümser, memuriyetten ayrılarak memleketinde solucan gübresi üretmeye  başladı.
 
Gülümser, yaptığı araştırmalar  sonucunda Türkiye'de 12 milyon ton gübre pazarının olduğunu ve solucan gübresinin  giderek daha çok rağbet gördüğünü öğrendiğini belirtti.
 
 Solucan gübresi üretiminin ciddi sektör haline gelmeye başladığını  gördüğünü ve bu sektöre girmeye karar verdiğini ifade eden Gülümser, şunları  söyledi:
 
 "Şırnak'ın Silopi ilçesinde devlet memuru olarak görev yaparken bu  sektöre girmeye karar verip görevimden ayrıldım. Başlangıçta 50 bin solucanla  üretime başladım, üç ay sonra 200 bin solucan daha aldım. İki yıl içinde 1  milyonun üzerinde solucan popülasyonuna ulaştım. Bizim sayemizde bu işe başlayan  8 kişi oldu. Yozgat’ta bu işin öncülüğünü yapıyoruz."
 
Solucan gübresinin daha çok sebze, meyve ve çiçek üretiminde tercih  edildiğini aktaran Gülümser, sıvı solucan gübresinin de buğday ve arpa üretimi  ile susuz topraklarda yaprak gübresi olarak kullanıldığını anlattı.
 
Gülümser, yüzde 100 doğal olması ve verim artışına katkısı dolayısıyla  solucan gübresinin giderek daha çok ilgi gördüğüne dikkati çekerek, sözlerini  şöyle sürdürdü:
 
 "Bütün Avrupa ülkelerinde ve diğer gelişmiş ülkelerde, ABDRusya ve  İsrail’de solucan gübresi çok rağbet görüyor. Yılda bin ton gübre üretip ihracata  başlamayı hedefliyorum. Yakın zamanda İsrail ve Çin, Türkiye’den solucan gübresi  talebinde bulundu. Ayrıca Ortadoğu ülkeleri, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya  ve diğer çok gelişmiş ülke Türkiye’den solucan gübresi talebinden bulunuyor.  Kapasitemizi artırmayı hedefliyoruz. Şu an için yaklaşık aylık 5 ton solucan  gübresi üretiyoruz. Bundan sonraki hedefimiz yılda yaklaşık bin ton solucan  gübresi üretmek.''
 
Kurduğu iş için memurluğu bıraktığında çevresinden çok eleştiri  aldığını anlatan Gülümser, buna rağmen üretime başladığını ve sektörde söz sahibi  olmak için mücadele edeceğini sözlerine ekledi.

(Kaynak: Gazetevatan)

Editör: TE Bilisim