Sosyoloji dünyasının acı kaybı: Orhan Türkdoğan Hakk'a yürüdü Sosyoloji dünyasının acı kaybı: Orhan Türkdoğan Hakk'a yürüdü
 Beş Mayısı Altı Mayıs'a bağlayan gece niyetler tutulur. Bahçedeki gül fidanı altına niyet çömleği (martıval)gömülür..Altı mayıs akşamı alanlarda ateşler yakılır ve üzerinden atlanır. Bu ritüelde, günahların ateşte yanması beklentisi vardır. Özellikle gençler, güzel giysilerini giyerek bu mekânlarda sevdiklerini ararlar.. Niyet tutanlar, niyetlerini bir kâğıda yazıp, akarsu veya denize atarlar. Çünkü; Hızır karada, İlyas suda koruyucu Veli'dir. Gençler, ellerine geçirdikleri ısırganla birbirlerinin bacaklarına vururlar. Böyle yapınca romatizma gibi ağrıların olmayacağı inancı hâkimdir.

Ben, gençken uyguladıklarımızı yazdım; uygulamak- uygulamamak size kalmış. Karşımızdakine zarar getirmeyecek gelenekleri uygulamanın bir zararı olmadığı gibi, psikolojik bir rahatlama getirdiği muhakkak.. Birbirinin kuyusunu kazan şu toplumda, uygulanan bu gelenekler, birer kaynaşma vesilesidir. Sevgi ile kalınız.

Binvar Kurbanoğlu

Editör: TE Bilisim