Milli egemenliğimiz kaldı mı? Milli egemenliğimiz kaldı mı?
Ulusal kültürümüzün bir parçası olan yayla şenlikleri, Karadeniz insanının direniş ateşidir...

Bazen dağların başında cılız ateşler görünür. Uzaktadır ama umudun adıdır aslında. Ruhumuzu karartan umutsuzlukta o ateşler bize yeniden umut olur. Adı Çoban ateşidir, her yerde yanabilir ama ne zaman işte o bilinmez… Ama ne zaman karanlık baş gösterse, aydınlıklar mutlaka belirir…

Gümüşhane ve yöresinde baharın gelmesiyle birlikte bölge kültüründe önemli bir yere sahip olan yayla şenlikleri ile festivaller de başlıyor.
Türkler'in önemli geleneklerinden biri olan ve tarihte konargöçer yaşam tarzlarının bir sonucu olarak ortaya çıkan yayla şenlikleri, günümüzde Türkiye'nin HALEN çeşitli yörelerinde sürdürülüyor.
Doğu Karadeniz'de hayvancılıkla uğraşan insanlar, koyun, inek ve keçilerine otlak bulmak için havaların ısınmaya başladığı 10 Mayıstan itibaren yaylalara göç ediyor.
Tarihte Türklerin hayvancılıkla tanışmasıyla başlayıp günümüzde de yaşatılan konargöçer geleneğin bir parçası olarak, her yıl yaz aylarında Doğu Karadeniz'de yayla şenlikleri düzenleniyor.
Türk tarihinde, göçle gidilen yayla döneminde, kültürün ortaklığını ve yayla ortamında dayanışmayı artırmak amacıyla yayla şenlikleri yapılırdı. Türklerin konargöçer kültüründe obalar ve boylar arasındaki dayanışma ile birliktelik bu şenliklerle sağlanırdı. 

Bizim hala süren yayla şenliklerimiz vardır. Aslında bunlar bir eğlencenin yanında bir ortak kültürün beraberce paylaşılması ve yaşanılması organizasyonlarıdır. O binlerce yıllık Türk kültürü, yazılı değil ama sözlü kültür ortamında bu törenlerle günümüze kadar taşınmıştır.

Şenliklerin önemli işlevlerinden biri de insanların bir araya gelmesini sağlamaktır. Yurdumuzun çeşitli yerlerine dağılmış ve birbirini tanımayan insanlarımız böyle bir şenlikte daha da çok bir araya gelebilecek ve birbirlerini unutmayacaktır.

Şenliklerin amacı da halkın birlik ve beraberliğinin sağlanmasıdır.
Yayla Şenlikleri ve festivaller yöresel kültürün bir parçasıdır dolayısıyla bu etkinliklerde  bölgenin coğrafi özellikleri, yerelde yetiştirilen ürünler ,yöresel halk el sanatları ve tarihsel değerler öne  çıkarılmalıdır.

KAMİL KOÇ
















Editör: TE Bilisim