Cehaletin tepemizde buram buram tüttüğü,vicdanın merhametin yok sayıldığı ,onur, haysiyet ve şerefin değer görmediği,dürüstlüğün tekmelenip yalana buyur edildiği bu günümüz yaşantısında sormaz mıyız kendimize?Hiç mi dürüst onurlu şerefli insan yok  bu yeryüzünde?Bu soru kafamızı kurcalar ..Kimi zaman karamsarlığa bürünüp hayata küseriz ya da eyvallah der geçeriz.Lakin bir önemli soru daha var aklımızda.Bende mi böyleyim ki böyle insanlarla karşılaşıyorum.İşte asıl sorgu asıl irdeleme karşımızdakinden ziyade kendimizdedir. Bu sorunun iki cevabı var.

İlki;Evet bende öyleyim.

Bir diğeri;Hayır.Bu sadece bir sınav.Bu tür insanlarla elbette ki karşılaşacak zorlu bir imtihana gireceksin.

İnsanoğlu iki vasıftan ibarettir.Vicdan ve nefs ..Vicdani olan iyi olandır.Nefsi tamamı ile yön edinen ve vicdanını iten insan şerrin talan ettiği zavallı kötü bir insandır.Makamı mevkisi ne olursa olsun bu karaktersizliğinin önüne geçemez.Aklınca zeki ve başarılı olduğunu sanar.Zavallının en büyüğüdür aslında.Her şeyi yalan her şeyi sahtedir.Hiç bir şeyde muvaffak olamaz.Nitekim söylediği yalanlar bir gün onu da boğacaktır.Allah'ın onları hak yoluna getirmesi için ve kalp gözlerini açması için sadece dua edebiliriz.

Dürüstlük,erdemlilik ,insanlık en önemlisi haysiyet makamla,mevkiyle takım elbiseyle, diplomalarla, deneyimle ilgili değil sadece vicdanla ilgili bir mevzudur.İnsan olmak herkesin kabullenebileceği , sindirebileceği ve olmak vasfının gerekliliğini uygulayabileceği bir kavram değildir.Ya insan olursun duruşunla ,içtenliğinle merhametinle ve fark edilirsin.Ya da her saniye insan olmayan canlıların arasında görevini ifa eder gidersin.Erdemli olmak derin bir mevzu ve herkese nasip olmayan bir sıfattır.

İşte bu erdemliliğin , mütevazılığın ve farklılığın en onurlu temsilcisidir SABRİ ŞENEL..

Gönlünün büyüklüğü ve insan olma sıfatıyla herkesi kucaklayan bir gönül ve aile insanıdır..Herkese nasip olmayan dikenli ve zor yollarda dimdik ve asilce adımlar atabilen ve her adımda insan kalabilmenin verdiği gururla daha da hızlı yürüyüp gönlünü büyüten ve şimdi bu güveni paylaşmaya erdemli bir şekilde talip olandır kendisi.

İnsan olmak fark edilmektir.Lakin şu da bir gerçektir;Farklıysan ilk seni görürler ve muhtemelen seni koparırlar.İnsansan insancıklar tarafından bir fiil yadırganırsın. Farklılık aslında farksız ve fütursuz insan kalabalıklarının arasında erdemli bir duruştur.Farklılık mütevazılıktır,tevazudur,sağlamlıktır.Farklılık kırmadan yıkmadan ayırmadan sevgi aktarımını yapabilmektir.Farklılık nadidelik,güven ve huşunun en uç noktasıdır.Farklılık her baktığında bir dostu bir kardeşi bir güveni kişinin gözlerinde görebilmektir.Ve bu farklılık bir bozkırda, ya bir dağın yamacında kalmış al renkli bir gelincik olabilmektir...Naifliktir..susarken konuşabilmektir anlatabilmektir.. sevebilmektir..erdemliliktir..

Bir yığın nefsin hüküm devran sürdüğü bu zor zamanlarda bir aydınlık gönül, bir vatan kokusu bir dost kardeş eli, bir babanın mağrur gururlu duruşudur,hasret kalınan bir asker mektubu,bir damla gözyaşına saklanmış beklentilerin dışa vurumu ve özlenilen  birlik kardeşlik türküsünün en önemli nakaratı gibi tekrarı beklenen bir özlem bir sevinçtir bu değerli insan...Büyük bir farklılıktır..

Allah'ın nasip ettiği hüşu ve güzel davranışı ile yine hüşu dağıtacak ve kucaklayacak bir başkandır O...Başkan olmak aslen insan olabilmektir.Bunu bu kelimeye en güzel yakıştıran ve hak edendir. Allah'ın verdiği o ince dokunmuş zerafet ve inceliği içeren tüm vicdani yönleri prensip edinmiş bu değerli insan yine Yüce Yaratıcı'nın izniyle inşallah güzel dokunuşlar ve duruşlar ifa edecektir...

Kalp temizliği her insanın yolunu güllerle donatır...Güller bahçesinin kapılarını açmış bu değerli insan, nefsi ile kararmış ve yolları dikenlerle deniz olmuş pek çok kişinin arasından temiz kalbi ve sağlam duruşuyla saklanmış her güzelliği Allah'ın izniyle yine güzel insanlara verecektir...

Hayat bir mücadeledir bir savaştır..Ne aşk meşk davası,ne ekmek kavgası ne kariyer makam rekabeti ne de üstünlük sıralaması değildir hayat...Hayat insan kalabilme mücadelesidir ve insan kalabilmeyi sürdürebilme savaşıdır...Bu savaşta yani insan olabilme mücadelesinde en güzel örnektir kendisi..

Yaşantısı ve mütevazılığı ile; insan hayvan ayırmadan her canlıyı Allah'ın bir lutfu sayıp en güzel değeri veren kucaklayandır..Mücadelesi sadece insana değil yaşama hakkı Allah tarafından bahşedilmiş her canlı içindir.İnsan olmak her canlıyı kucaklamak merhamet etmektir..İtmeden burun kıvırmadan Allah'ın tecellisini o canlının gözlerinde görebilmektir. Bunu başarandır o değerli insan...

Şefkat ve merhameti bol gönül gözü açık vicdani vasfı temelde prensip edinmiş bu gönül insanı her daim başarıyı ,huzuru ve tüm güzellikleri yine insanlara aracısız ulaştırabilecek güzel ve ince bir tevazuya sahiptir...Değer niteliklerini hak edene verecek olan farklı ve değerli bir insandır..

Mücadele zor yol meşakkatli..Lakin güzel ve temiz gönüllere ne zorluk ne sıkıntı ne de meşakkat yük olmaz..Allah zoru kolay sıkıntıları hafif eyler....

Bu güzel yürekli ve değerli gönül insanına Allah'tan en güzel yolları ve en güzel niyetleri vermesini diler,yürekten başarılar dileriz...

 

 

D.SEDEF AKKAYA