Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var
Niğde'de tarımda verimi artırmak için 63 milyon TL’lik toplulaştırma projesi uygulanıyor.

Niğde için en acil konuların başında toplulaştırma ve tasarruflu sulama sistemlerinin geldiğini ifade eden AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, tarımsal altyapıyı düzenleyerek ziraata daha elverişli tarlalar üretmek için yaklaşık 63 milyon TL’lik arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri projelerinin hayata geçirilmeye başlandığını belirtti.
Toplulaştırma projesinin, sulamayı ucuz yapmak, istimlâk parası ödememek, her parseli sulama kanalına dayalı yapıp sulama oranını artırmak, parsellerin yollarının yapılması ve tarlalardaki kaya ve taş gibi malzemeleri temizleyerek toprağın kapasitesini iyileştirmek gibi amaçlarda yapıldığını belirten Kavaklıoğlu, Niğde’de 4 ayrı projeyle yaklaşık 120 bin hektar alanda toplulaştırma ve arazi geliştirme projelerinin uygulanmaya başlandığının bilgisini verdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü eliyle uygulanan projelere ilişkin detaylı bilgiler veren Kavaklıoğlu, üretime dolaylı etkisi olan proje ile çiftçilerin parsellerinin oranlarını eşitleyerek, üretimde her parselin önemli hale getirilmesinin sağlandığını kaydetti. Milletvekili Kavaklıoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü: “Toplulaştırma projeleri tarımsal altyapıyı ve üstyapıyı düzenlemeyi hedeflemektedir. Kızılca, Çukurkuyu beldeleri ve Kayı köylerinde 37 bin hektar alanda yaklaşık 17 milyon TL’lik bir proje uygulanmaktadır. Misli Ovası ise 3 parça halinde sürdürülmektedir. Misli Ovası 1. Kısım Çavdarlı, Konaklı, Ovacık, Yeşilgölcük ve Yeşilova köylerini, Misli Ovası 2. Kısım Alay, Bağlama, H. Abdullah, Kiledere ve Yıldıztepe beldeleri, Ağçaşar, Hasaköy ve Tırhan Köylerini, Misli Ovası 3. Kısım Edikli, Çarıklı, Karaatlı ve Dikilitaş beldeleri, Aşlama, Çayırlı ve Yarhisar köylerini kapsamaktadır. 80 bin hektar alandaki bu 3 projenin maddi karşılığı ise 46 milyon 500 bin TL’dir. Temel amaç düzgün ziraata daha elverişli tarlalar üretmektir. Artık her tarlarının yolu olacak, projelerde 2 bin kilometreyi aşkın stabilize yol yapılması planlanıyor. Tarla sınırlarında düzeltme yapılacak. Projelerle 27 yeni sulama tesisi yapılacak. Kapsamlı bir tarla düzenlemesi söz konusu olacak ve tarlalardaki parçalı kullanımlar minimum seviyeye indirilecektir.”

KÖYLERİN ALTYAPILARI DA TAMAMLANACAK

Mevcut durumda dağınık şekilde bulunan parsellere sulama kanallarını ulaştırmanın hem maliyeti yükselttiğini hem de kanalların parsellere ulaşımında yok olan arazi sayısı arttığını kaydeden Kavaklıoğlu toplulaştırma ile küçük ve büyük parsellerin mümkün olduğu kadar yaklaştırılacağını söyledi.

Projeye göre, sınır hataları ile kayalıklar düzeltilecek ve hisseli tapular müstakil hale dönüştürülecek. Çiftçilerin mazot karı olacak. Eski sulama projesi olan yerlerde sulamalar yenilenecek projesiyle beraber sulama projesinin alt yapısı hazır olacak. Tarla drenajının alt yapısı sağlanacak, yüzey sularının tahliyelere taşınması sağlanacak. Kanalizasyonu olmayan köy ve beldelerin kanalizasyonları yapılacak. Arazi toplulaştırılması ile tarım gelirlerinde artış sağlanacak. Tüm sahanın toprak analizleri çıkarılacak ve sulamaya uygun tarla şekilleri oluşturulacak. Yani toplulaştırma projesiyle nimet-külfet dengesi sağlanacak. Projelerle arazilerin verimini artırıcı faaliyetler de ücretsiz olacak gerçekleştirilecek. Bunlar arasında tarla içi geliştirme hizmetlerinde de arazinin taşlarının toplanması, yüzey tahliye hendeklerinin açılması, kapalı drenaj sistemlerinin yapılması ve tuzluluk gibi kimyasal problemlerinin yıkanması ve atılması gibi çalışmalar bulunuyor.

Toplulaştırmalarla ilgili vatandaşlara yeterli bilgilendirmenin yapılacağını ve çalışmaların başladığını kaydeden Kavaklıoğlu, “Toplulaştırma sırasında bazı sorunlar yaşanabilir. Ama toplulaştırma tamamlandıktan sonra arazileri sahipleri memnuniyet duyacaklardır.” dedi.

Kavaklıoğlu, toprağın bir üretim aracı olarak görülerek daha verimli tarıma uygun alanlar haline getirilmesi amacıyla başlatılan toplulaştırma projelerinden Niğde’nin daha fazla alanda yararlanabilmesi için de çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Editör: TE Bilisim