Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var
Almanya’da abitur yapmadan üniversite okuma imkânından faydalananların sayısı giderek artıyor. Yüksekokul Gelişim Merkezi'nin (CHE) araştırmasına göre bu şekilde yüksekokula başlayanların sayısı 2013 yılında 800 kişi artarak 13 bin 200’e çıktı. Bu sayı, okula başlayanların yüzde 2,6’sına tekabül ediyor. Abitur yapmadan yüksekokul okuyanların toplam sayısı ise 45 bin 900. Bu sayu da yüksekokula yeni başlayanların yüzde 1,8’ine karşılık geliyor.

CHE Başkanı Frank Ziegele, “Mesleki kalifikasyona sahip olup abitursuz üniversiteye başlayanların sayısındaki artış da göstermiştir ki, akademik ve mesleki eğitimi birbirinden tamamen ayrı tutan anlayış artık çağımıza uymamaktadır.” dedi. Proje sorumlusu Sigrun Nickel de gelişmeyi olumlu bulanlardan. Nickel, “Üniversite öğrencilerinde ve mezunlarda gözlenen olumlu gelişme yüksekokulların bu hedef kitlesi için daha iyi imkanlar sunma noktasında teşvik edici olmalı” ifadesini kullandı.

Abitur yapmadan yüksek tahsil yapma imkânları 2009 yılından bu yana bariz biçimde arttırılmıştı. Bu şekilde yüksek tahsil almak için en azında bir meslek eğitimi mezuniyeti, buna uygun bir mesleki tecrübenin ispatı gerekiyor. ‘Üçüncü eğitim yolu’ olarak adlandırılan bu yol artık bütün eyaletlerde mümkün hale gelmiş durumda.

Editör: TE Bilisim