Mardin’de yok böyle bir dava yaşanıyor! Mardin’de yok böyle bir dava yaşanıyor!
Anadolu Girişimci İşadamları Derneği (AGİD), üyelerine Türk Ticaret Kanunu ve iş güvenliği konulu seminer düzenledi.

Programda konuşan Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Çeker ‘Türk Ticaret Kanunu’, Endüstri Mühendisi-İş Güvenliği Uzmanı Baş Denetçi Erhan Ariş ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’ konusunda bilgi verdi. Avrupa Birliği (AB) hukuku ile entegrasyonu gerçekleştirmek, uluslararası ticaret toplumunda Türk işletmelerin güvenilirliğini sağlamak ve dürüst ticaretin kurallarını uygulamak amacıyla çıkarılan Türk Ticaret Kanunu hakkında AGİD üyelerine bilgiler veren Prof. Dr. Mustafa Çeker, uygulamada ortaya çıkan gelişmeleri dikkate alarak kanunun günün şartlarına uyarlandığını ifade etti.

Yeni Ticaret Kanunu ile birlikte Türkiye’deki şirket sayıları hakkında bilgiler de veren Prof. Dr. Çeker, faal olmayan şirketlerin tasfiyesinin nasıl olacağı konusuna da değindi. Yeni kanunda anonim ve limited şirketlerin tek ortakla kurulmasına imkan sağlandığını ifade eden Prof. Dr. Çeker, “Mevcut şirketlerin tek ortaklı hale getirilmesi de mümkün. Bir şirkette pay sahibi sonradan bire düşerse, durum tescil ve ilan edilmelidir. Aksi halde doğacak zarardan, bildirimde bulunmayan pay sahibi ve tescil ve ilanı yaptırmayan yönetim kurulu sorumludur.” dedi.

Yeni kanunla elektronik ortamda yapılacak işlemin altyapısının oluşturulduğunu da belirten Prof. Dr. Çeker, “Elektronik ortamda yapılan mesaj delil olabilecek. Bunun için güvenilir elektronik imza kullanmanız gerekli.” diye uyarılarda bulundu.

Endüstri Mühendisi-İş Güvenliği Uzmanı Baş Denetçi Erhan Ariş de ‘iş sağlığı güvenliği’ konusunda bir sunum yaptı. İş Sağlığı ve Güvenliği’ni; Çalışanların, iş kazalarına uğramalarını ve meslek hastalıklarına tutulmalarını önlemek, sağlıklı ve güvenli çalışma ortamını oluşturmak için alınması gereken önlemler olarak açıklayan Ariş, 2010 yılında 62 bin 903 olan iş kazasında bin 434 kişinin öldüğünü, 533 olan meslek hastalığından ise 10 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. İş kazalarının ve meslek hastalıklarının etkileri hakkında da bilgiler veren Ariş, çalışan, işveren ve ülke ekonomisi açısından önemine vurgu yaptı.

Katılımcıların, konu ile alakalı sorularına cevap veren Prof. Dr. Mustafa Çeker’e AGİD Başkan Yardımcısı Cevdet Şeker, Erhan Ariş’e ise AGİD Başkan Yardımcısı Hakkı Polat, günün anısına plaket takdim etti.

Editör: TE Bilisim