BAYBURT'TA HÜZÜN VERİCİ SAHNE... BU GİDİŞ NEREYE? BAYBURT'TA HÜZÜN VERİCİ SAHNE... BU GİDİŞ NEREYE?
Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde Suriye'deki şiddetli savaşa rağmen barış güvercinleri uçuruluyor. Çatışma seslerinin net bir şekilde duyulduğu ilçede, vatandaşlar güvercinlerle moral buluyor.

        Suriye'de Beşşar Esed'e bağlı güçlerin saldırı ve bombardımanları devam ediyor. Türkiye’nin Suriye sınırındaki ilçesi Reyhanlı’da, çatışma sesleri net bir şekilde duyuluyor. Zaman zaman Suriye’den mermi isabet eden Reyhanlı’da, 8 kilometre uzaktaki savaşa rağmen barış güvercinleri büyük bir zevkle uçuruluyor. Değirmenkaşı, Yenişehir ve Esentepe mahallelerinde bazı vatandaşlar evlerinin damına yaptıkları kümeslerde yüzlerce çeşit güvercin besliyor. Vatandaşlar büyük bir özen gösterdikleri güvercinlerini belirli bir saatte gökyüzüne bırakıyor.

        Güvercin beslemenin tamamen istek ve merakla ilgili bir konu olduğunu söyleyen vatandaşlardan Can Özbedir, ilçede bu işin artık bir gelenek haline geldiğini söyledi.

        Güvercinlerin bakımına özen gösterildiğini anlatan Özbedir, "Güvercin beslemek çok güzel bir hobi olabilir ancak kuşların bakımına önem verilmesi gerekiyor. Toplumda yanlış bir bilinç var. Güvercin ne kadar çok takla atarsa, değeri o kadar artar diye düşünülüyor. Bu yüzden güvercinleri bacaklarından bağlayarak yüksek bir yerden sallandırıyorlar. Yapılan bu uygulama, tamamen eziyettir. Taklacı güvercinlere takla atması öğretilemez çünkü bu kuşlar zaten içinden gelerek takla atar. Güvercinin değerli olması önce ırk ve dış güzelliğine bağlıdır." ifadelerini kullandı.

        GÖKYÜZÜNÜN SAVAŞÇI KUŞLARI

        Güvercinlerin çok sayıda çeşidi bulunduğunu söyleyen güvercin yetiştiricisi Özbedir, "Sahibine sadık ve akıllı olduğu için kuşçular aleminde 'Güvercinlerin Padişahı' olarak adlandırdığımız sarı ve kırmızı renklerde olan asil bir kuş vardır. Bu kuşun diğer adı 'mavardi'dir. Çok sayıda kuş çeşidi var, göv keşpir posta, şekeri keşpir posta, kırmızı-siyah keşpir posta, İstanbullu, çakmaklı göv İstanbullu, Macar. Bu güvercinlerin çiftleştirilmesi sonucu ortaya çıkan 'kırma melez' savaşçı kuşlar dünyaya gelmekte ve sahiplerinin eğitimleriyle 'karışma savaşı'na hazırlanmaktadır. Güvercin sahipleri belirli bir saatte güvercinleri semaya bırakıp karışmasını sağlar. Buna güvercin savaşı deniliyor." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim