YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN
Başbakan Angela Merkel’in ev sahipliğinde Mülteci Zirvesi’nde buluşan federal bakanlar ve eyalet başbakanları Haziran ayına kadar bir “icraat paketi” üzerinde çalışma yapılacağını duyurdu.

Katılımcılar “hep birlikte bu yükün altında kalkacağız” mesajını verirken, Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere iltica başvuru işlemlerinin hızlandırılması için yeni kadro açılacağını söyledi.

Almanya’da mültecilerin yerleştirilmesi, sağlık ve giderlerinin karşılanması, yerel yönetimlere ve eyaletlere bu konuda federal bütçeden destek verilmesine ilişkin başlıkları ele almak üzere dün başbakanlık binasında “Mülteci Zirvesi” yapıldı.

Eyalet başbakanları ve federal bakanların katıldığı toplantının sonuçlarını açıklamak üzere Başbakan Angela Merkel, Federal Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel (SPD), Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere (CDU) ve eyaletleri temsilen de Kuzey Ren Vestfalya Başbakanı Hannelore Kraft (SPD) ile Bavyera Başbakanı Horst Seehofer (CSU) basının karşısına çıktı.

Başbakan Merkel eyalet temsilcileriyle 18 Haziran’da düzenlenecek zirveye kadar bir “ulusal icraat paketi” üzerinde çalışma yapılmasını kararlaştırdıklarını ve o toplantıda bu paketin imzalanmasının beklendiğini açıkladı. Yerel yönetimlerin yükünü azaltılmak için iltica başvuru işlemlerinin hızlandırılacağını ifade eden Merkel, “Çok iyi bir başlangıç yapıldı, ancak daha yapılacak çok şey var.” dedi.

İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise bu yıl için 400 bin yeni iltica başvurusu beklendiğini belirterek, bunların işlem sürecinin hızlandırılması için ek kadro alınacağını duyurdu.

Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi’ne (BAMF) yaklaşık 2 bin yeni personel alınacağını kaydeden de Maiziere, 750 personelin bu yıl içinde alınacağını belirtti. De Maiziere ayrıca Almanya’da kalacaklara yönelik uyum kursları verileceğini ve kurs sayısının artırılacağını ifade etti.

Toplumda “siyasetçiler sorunları çözmek yerine, sorumluluğu birbirine atıyor” türü bir intiba oluşmaması gerektiğini vurgulayan Federal Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel ise, “Hep birlikte başaracağız.” diyerek federal yönetimin ve eyaletlerin birlikte hareket etmelerinin önemi üzerinde durdu. Kuzey Ren Vestfalya Başbakanı Hannelore Kraft ise “Biz başarırız.” diyerek başarının anahtarının iltica işlemlerinin hızlandırılmasında saklı olduğunu ifade etti.

Zirveden çıkan ortak tavrın önemi üzerinde duran Bavyera Başbakanı Horst Seehofer ise, “Ortak icraatımız sağ veya soldaki aşırı eğilimlere karşı etkili bir savunma görevi taşıyor.” dedi. Zirveye yönelik eleştirilerin başında ise yerel yönetim temsilcilerinin toplantıya davet edilmemesi geldi.

Editör: TE Bilisim