Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var
Almanya genelinde 9. sınıfa öğrencilerin matematik, kimya, fizik ve biyoloji derslerindeki durumu hakkında yapılan bir araştırma eğitim çevreleri tarafından endişeyle karşılandı. Özellikle Kuzey Ren Vestfalya (KRV) ve Baden-Württemberg (BW) gibi Batı Almanya eyaletlerinde alınan sonuçlar eğitimcileri alarma geçirdi.

Eğitimde Kalite Geliştirme Enstitüsü’nün (IQB) araştırmasına göre doğu eyaletlerindeki eğitim batı eyaletlerinden daha iyi durumda. Özellikle KRV ve BW gibi batı eyaletlerindeki eğitim durumunun giderek kötüleşmesi eğitim çevrelerini endişelendirdi.

Bin 300 okuldan 9. sınıfa giden 44 bin 500 öğrencinin matematik, fizik, kimya ve biyoloji derslerini değerlendirmeye alan araştırmadan çıkan sonuca göre KRV okullarındaki öğrenciler bu derslerde adeta döküldü. KRV bu derslerde; 14., 15. ve 16. sıralarda yer alarak en kötü üç eyalet arasına girdi ve doğu eyaletlerinden iki sene geride kaldı.

Bu vahim durumu kabul eden KRV Eğitim Bakanı, “Söylenecek bir şey yok. Bu derslerde çok ciddi düzelmeler gerekiyor.” dedi. Hıristiyan Demokratlar, Löhrmann’ın sınıfta kaldığını söylerken, Eğitim Birliği (VBE) de yaşanan bu şok sonrası eğitim alanına daha büyük bütçelerin ayrılması konusunda ısrar ediyor.

Uzun yıllardır PISA, TIMSS ve IGLU gibi uluslararası eğitim araştırmalarında üst sıralarda yer alan BW'nin de orta sıralarda yer alması kötü bir sonuç olarak değerlendirildi. Eyalet öğrencileri ortaya koydukları performansla ülkede 9. sıraya otururken, Yeşiller ve SPD koalisyonundan oluşan hükümet Hıristiyan Demokratların eleştirisine maruz kaldı.

Sonuçları fiyasko olarak gören CDU Eyalet Meclisi Milletvekili Georg Wacker, “Bu, Yeşiller-SPD hükümetinin eğitim konusundaki çöküşünün göstergesidi.r” dedi. Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) BW Eyalet Başkanı Doro Moritz, hükümetin tasarruf politikasını hedef aldı. Moritz, "Bu sonuçlar ortadayken eyalet hükümeti halen eğitimde tasarrufa gitmeyi planlıyor.” açıklamasını yaptı.

Eğitim Bakanı Andreas Stoch (SPD) ise, "Araştırma 2011-2012 eğitim-öğretim dönemine, yani Yeşiller-SPD hükümetinin geldiği ilk yıla ait.” diyerek eğitim politikalarını savundu.

Mayıs ayında yaklaşık 3 saat süren sınavlarla yapılan araştırma Federal Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından hazırlandı. Sorular her okul türünün ders müfredatında öncelikli öğretilmesi gereken bilgilerden oluşuyordu ve normal şartlarda her öğrencinin 9.sınıfta rahatlıkla cevaplandırabileceği türdendi. Testleri, Bavyera ve Rheinland Pfalz geçerli notlarla tamamlarken diğer batı eyaletleri hüsranla sonuçlandırdı. Saksonya ise en iyi eyalet olmayı başardı.

Editör: TE Bilisim