Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var
Alman Bertelsmann Vakfı meslek eğitimi araştırması raporuna göre eğitim seviyesi yükseldikçe etnik kökenin etkisi de azalıyor. Raporda meslek eğitim yeri veren işletme sayısının azaldığı ama bununla birlikte meslek eğitim yeri arayan genç sayısında da azalma olduğuna dikkat çekildi. Rapora göre yabancı pasaport sahibi Hauptschule mezunlarının meslek eğitim yeri bulma şansı çok az.

Büyük sıkıntıların olduğu belirtilen meslek eğitim yeri konusunu bu sefer de Bertelsmann Vakfı masaya yatırdı. Eyaletlerin birbiri ile kıyaslanmasına ağırlık verilen araştırmada ilginç bilgiler de ortaya çıktı. Araştırma raporuna göre 2007 yılından 2015 yılına kadar meslek eğitimi için başvuranların sayısında 143 binlik bir azalma oldu. Bu azalma aynı şekilde meslek eğitim yerleri sayısına da yansıdı. Meslek eğitim veren işyeri sayısı da toplamda 563 bine geriledi. Tüm meslek eğitim yerleri doldurulmuş olsa dahi rapora göre 50 bin genç boş kalıyor. Oysa yanlış müracaatlar, hep aynı mesleğe yığılmalar benzeri sebeplerden kaynaklanan yanlışlıklardan dolayı çok daha fazla genç her yıl açıkta kalıyor. Aynı şekilde meslek yerleri de bu sebeple boşta kalıyor. 2013 yılında bu sebeplerden dolayı 30 binden fazla meslek eğitim yeri boş kalmış. Araştırmacıların değerlendirmesine göre iki rakam arasındaki fark eskiye kıyasla küçülme gösterdiği için gençlerin şansı eskiye nazaran daha yüksek. Raporun sonucu da tekrar gösterdi ki, Almanya'nın meslek eğitimi yapmış gençlere çok fazla ihtiyaç duymasına rağmen gençler arasında Abitur yaparak yüksek okul okumak daha yaygın bir trend. Buda bazı mesleklerde özellikle beklenen Abitur öğrencisi eksiğini derinden hissettiriyor.

EĞİTİM SEVİYESİ YÜKSELDİKÇE ETNİK KÖKENİN ETKİSİ AZALIYOR

Rapora göre meslek yeri bulmak eskiye nazaran kısmen daha kolay olmasına rağmen bu avantajdan ne göçmen çocukları nede Hauptschule kökenliler faydalanamıyor. En zor meslek yeri bulanlar yabancı pasaport sahibi Hauptschule mezunları oluyor. Bunların ancak yüzde 37'si doğrudan meslek yeri bulabiliyorlar. Aynı şartlarda Alman öğrencilerin meslek yeri bulma oranı yüzde 54 olarak kaydediliyor. Raporun ilginç sonucundan birisi de: Eğitim seviyesi yükseldikçe etnik kökenin etkisi azalıyor. Abitur veya FOR (Fachhochschulreife) sahibi göçmen gençlerin meslek eğitimine doğrudan girmeleri (yüzde 94) Almanlarla neredeyse aynı oranda (yüzde 97) olduğu göze çarptı. Göçmen çocukları meslek eğitiminde en fazla şansı yüzde 89 ile Mecklenburg-Vorpommern'de buluyor. Burada aynı şartlardaki Almanlar ancak yüzde 84 puana ulaşabiliyorlar. Göçmen gençlerin en az şansa sahip olduğu eyalet ise yüzde 41 ile Bremen olarak kayıtlara geçti.

Editör: TE Bilisim