Bariyerlere saplandı! İstanbul güne 'kilit trafik' ile uyandı Bariyerlere saplandı! İstanbul güne 'kilit trafik' ile uyandı
Almanya'da kamu sektöründe 3 Mart’ta Berlin’de başlayan uyarı grevleri yoğunlaşarak devam ediyor. Sendika maaşlara yüzde 5,5 oranında zam talep ediyor ancak işveren henüz taleplere cevap vermedi.

Almanya’da önümüzdeki 3 gün boyunca grev var. Kamu sektöründe toplu sözleşme görüşmelerinin üçüncü turu önümüzdeki hafta Brandenburg Eyaleti’nin başkenti Potsdam’da gerçekleştirilecek. İşverenler ile sendika masa başına oturmadan önce kamu sektöründe 3 Mart’ta başlayan uyarı grevleri yoğunlaşarak devam ediyor.

Uyarı grevlerinin ağırlık noktasını Berlin, Hessen, Schleswig-Holstein ile Mecklenburg-Vorpommern Eyaletleri oluşturuyor. Grevlere Brandenburg, Kuzey Ren Vestfalya, Saksonya, Aşağı Saksonya ve Bremen eyaletlerinde devam edilecek. Cuma günü ise Bavyera ile Baden Württemberg Eyaleti’nde grev yapılacak. Uyarı grevleri başta okullar ve yuvalar olmak üzere belediye binaları, vergi daireleri gibi resmi daireler, devlete bağlı hastaneler, tiyatrolar, polis ve itfaiye ile üniversiteleri de kapsıyor. Uyarı grevlerine sadece sözleşmeli personel katılabiliyor, memur statüsündeki personelin grevlere katılma hakkı bulunmuyor.

MAAŞLARA YÜZDE 5,5 ORANINDA ZAM TALEP EDİLİYOR

Verdi Sendikası Başkanı Frank Bsirske işverenleri sendikanın taleplerine yanıt vermemekle suçlayarak “İşverenler şu ana kadar herhangi bir teklifte bulunmadılar.” dedi. Sendika kamu çalışanlarının maaş ve ücretlerine yüzde 5,5 oranında zam talep ediyor ya da maaş tutarının en az 175 Euro yükseltilmesini istiyor. Sendika meslek eğitimi öğrencilerine ödenen aylık ücretlerin de 100 Euro arttırılmasını talep ediyor. Ayrıca öğrencilerin meslek eğitimi gördükleri işletmelerde işe alınmalarını şart koşuyor. Kamu sektöründe uyarı grevleri en çok öğretmenleri ilgilendiriyor.

Almanya’da sözleşmeli olarak çalışan 200 bin kadar öğretmen maaşlarına zam talebiyle iş bırakma eylemi yapıyorlar. Ver.di Sendikası Berlin-Brandenburg Bölgesi Başkan Yardımcısı Astrid Westhoff grevlerin sadece öğretmenleri kapsamadığını eğitmenler ile okulda görev yapan hademelerin yanı sıra sekreterleri de kapsadığını bildirdi.

TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİ 800 BİN KİŞİYİ KAPSIYOR

Uyarı grevleri kararı Potsdam’da sürdürülen toplu sözleşme görüşmelerinin geçen ay sonunda gerçekleştirilen ikinci turunda da bir sonuç elde edilememesi üzerine alındı. Verdi Sendikası Başkanı Frank Bsirske 800 bin kişiyi kapsayacak toplu sözleşme görüşmelerinde varılacak anlaşmanın 2 milyon memur ile emekli memurları da kapsamasını istiyor. Toplu sözleşme görüşmelerinde ilk tur 16 Şubat’ta yapılmıştı.

Editör: TE Bilisim