MARAŞ'IN BAĞLARI ÖKSÜZ KALDI! MARAŞ'IN BAĞLARI ÖKSÜZ KALDI!
Ankara’da her gün ortalama 1 milyon metreküp pis su arıtılarak, tarım alanlarında kullanılıyor. Başkent’te küçük çaplı bölgesel arıtma tesislerinin yanı sıra Ortadoğu’nun en büyük arıtma tesisi Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi de Ankaralılara hizmet veriyor. Bu tesisle birlikte diğer ilçelerdeki arıtma tesisleri, her gün toplam 1 milyon metreküp pissuyu temizleyerek bir yandan akarsuların, nehirlerin kirlenmesini önlüyor bir yandan da arıtılmış suyu bölgedeki tarım alanlarında kullanılacak düzeye getirilerek ekonomiye ayrı bir katkı sağlıyor.

TATLAR ATIKSU ARITMA TESİSİ ORTADOĞU'NUN EN BÜYÜK TESİSİ

Ankara’nın 40 kilometre uzağında Sincan İlçesi Tatlar Köyü yakınında, 182 hektar alan üzerinde Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan tesis, 1997 yılından bu yana Başkent’e hizmet verirken, günde ortalama 750 bin metreküp de atıksu arıtımı gerçekleştiriliyor.
Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi’nin Ortadoğu’nun en büyük ve modern tesisi olduğunu belirten ASKİ yetkilileri, tesiste Başkent’in kanalizasyon sularının yanı sıra yağmur suları ile endüstri atıklarının da arıtımının gerçekleştirildiğini söylediler. Kirli sudan arıtma sonucunda; arıtılmış su, biyogaz ve çamur şeklinde üç ayrı yan ürün elde edildiği bilgisini veren yetkililer, arıtılmış suyun yeniden kullanımının sağlandığını dile getirdiler. ASKİ yetkilileri, tesise taşınan atıksuların modern teknolojilerle arıtılması sonucu ortaya çıkan bazı ürünlerin ise çevreye zarar vermeden bertaraf edildiğini kaydettiler. Yetkililer, “Arıtma sonucunda temiz hale getirilmiş su Ankara Çayı’na aktarılırken, çökertme sonucu ortaya çıkan çamur da havasız ortamda çürütülerek biyogaz elde ediliyor. Biyogaz da elektrik enerjisine çevrilince, enerji ihtiyacının karşılandığı çevre dostu tesiste tam bir geri dönüşüm uygulanmış oluyor” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin oldukça değerli ve yaşamsal öneme sahip kaynaklardan biri olan suyu, tek bir damlasını bile ziyan etmeden değerlendiriliyor olmasının Türkiye’ye örnek teşkil ettiğini kaydeden yetkililer, ASKİ Genel Müdürlüğü’nün Başkent’in içme ve kullanım amaçlı kaliteli su ihtiyacını karşılarken, kanalizasyon ve yağmur sularını da arıtıp bertaraf ederek çevreye yararlı hale getirildiğini vurguladılar. Tesiste arıtımı gerçekleştirilen yağmur ve kanalizasyon sularından yan ürün olarak ortaya çıkan çürütülmüş çamurun enerjiye dönüştürüldüğünü ifade eden yetkililer, şunları söylediler: “Tesiste işleme sonucunda ortaya çıkan çamurdan, günde ortalama 30 bin metreküp biyogaz üretiliyor. Arıtma tesisinin elektrik ihtiyacının yüzde 80’i de bu biyogaz enerjisinden karşılanıyor. Gelişmiş Avrupa ülkelerinde çamurdan ortalama yüzde 30 oranında enerji geri dönüşümü sağlanırken, Ankara’da bu oranın yüzde 80 olması tesisin ne kadar başarılı işletildiğinin de önemli bir göstergesidir.” Yetkililer, ASKİ Genel Müdürlüğü’ne bağlı BELKA AŞ tarafından işletilen tesislerde üretilen biyogazın hem ısınma hem de her biri 1.6 MW gücünde iki adet jeneratörle elektrik enerjisine dönüştürülmesi amacıyla kullanıldığını sözlerine eklediler.

ARITILAN SU ÇAY’A HAYAT VERİYOR

Arıtma Tesisinin hizmete girmeden önce Ankara’nın atık sularının doğrudan Ankara Çayı'na boşaltıldığını hatırlatan yetkililer, “Şehrin ortasından geçen Ankara Çayı, şehrin tüm kanalizasyonunu taşıyan açık kanal durumundaydı. Arıtma tesisinin devreye girmesiyle arıtılan sudan birinci ve ikinci kalitede su elde edilmeye başlandı. Modern teknoloji ile arıtılıp temiz hale getirilen su ise Ankara Çayı’na verilerek, çay suyunun kalitesinin de artması sağlandı. Böylece Ankara Çayı’nın aktığı Sakarya Nehri’de büyük bir kirlilikten kurtulmuş oldu” diye konuştular.

GÜNDE 765 BİN METREKÜP ATIKSU ARITILIYOR

Başkent’te konutlardan ve endüstriden kaynaklanan atık sularının tümünün arıtımının yapılabildiğini kaydeden yetkililer, kanalizasyon sisteminde yağmur suyundan ayrı toplanan atık suların, tesise cazibe vasıtasıyla ulaştırıldığını kaydettiler. Yetkililer, Ankara Atıksu Arıtma Tesisi’nin Orta Doğu’nun en büyük, Avrupa’nın ise sayılı tesislerinden olma özelliğine sahip olduğunu vurgulayarak, “Tesisin arıtım kapasitesi, kuru havalarda günde 765 bin metre küp, yağışlı havalarda 1 milyon 530 bin metreküptür. Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesi Ankara’nın gelecekteki genişlemesi dikkate alınarak, 2025 yılına kadar aşama aşama büyütülerek, kuru havalarda 1 milyon 380 bin metreküp, yağışlı havalarda 2 milyon 750 bin metreküp atık suyu işleyebilecek hale getirilecek” dediler.

Başkent’in atıksuları, yağmur kanallarından farklı, ayrık kanal sistemiyle toplanarak, tesise taşınıyor. Gelen atıksu kaba ve ince ızgaralar ile kum tutuculardan oluşan ön arıtma ünitesinden geçtikten sonra, yüzen ve askıdaki katı maddeleri bertaraf etmek için ön çökeltme tanklarına alınıyor. Daha sonra aktif çamur esasına dayalı biyolojik arıtımın yapıldığı havalandırma tanklarına alınan atıksuyun organik kirlendiricilerinden arındırılması sağlanıyor. Son olarak, biyolojik olarak arıtılmış olan su, son çökeltme tanklarına sevk edilerek aktif çamurdan ayrıştırılıp temizlenmiş olarak Ankara Çayı’na veriliyor.

Editör: TE Bilisim