TRABZON'DA TEMEL'İN KARDEŞİNDEN DAHA İLGİNÇ HİKAYE! TRABZON'DA TEMEL'İN KARDEŞİNDEN DAHA İLGİNÇ HİKAYE!
Aksaray Üniversitesi(ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi (ADAM), University of Dar Es Salaam ve State University of Zanzibar işbirliği ile düzenlenen "Past, Present and Future of East African Turkish Relations" (Türkiye-Doğu Afrika İlişkilerinin Dünü, Bugünü ve Yarını) konulu konferansa davetli konuşmacı olarak katıldı.

Her iki Tanzanya üniversitesinde ayrı ayrı yapılan konferanslarda 'Türkiye-Afrika arasında ticaret ve yatırım eğilimleri' konulu bir bildiri sunan Prof. Acar, genelde Afrika’nın, özelde Tanzanya’nın insan ve doğal kaynaklar bakımından çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu, bunları iyi değerlendirmesi halinde 21. Yüzyılın Afrika yüzyılı olabileceğini söyledi. Türkiye’nin dünyaya açılma ve komşularıyla barışma vizyonu çerçevesinde Afrika kıtasıyla yakından ilgilenmeye başladığını kaydeden Acar, 2003 yılında 3 milyar dolar olan dış ticaret haminin 2012 yılında 16 milyar dolara, 2003 yılında 0.5 milyar dolar olan yatırım hacminin de 2012’de 5 milyar dolar seviyesine ulaştığını; Türkiye’nin bugün, 26’sı Sahra-altı bölgede olmak üzere Afrika kıtasında 32 ülkede Büyükelçiliğinin bulunduğunu; THY’nin 23 ülkeye sefer düzenlediğini; TİKA’nın da birçok Afrika ülkesinde yardım ve destek faaliyetleri yaptığını söyledi.

TÜRK İŞADAMLARINI TANZANYA’DA YATIRIM YAPMAYA DAVET ETTİ

Tanzanya seyahati sırasında Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi gibi çeşitli üniversitelerden katılımcılarla birlikte bazı Bakanlıkları, sivil toplum kuruluşlarını ziyaret eden Prof. Acar, bu vesileyle Türk işadamlarını Tanzanya’da yatırım yapmaya davet etti. Tanzanya’nın nüfusu, doğal kaynakları ve jeostratejik konumu itibariyle kilit bir ülke olduğunu kaydeden Acar, Tanzanya’nın özellikle eğitim, inşaat, ulaşım, enerji, tarım ve hayvancılık sektörleri başta olmak üzere pek çok sektör açısından bakir bir alan olduğunu, piyasaya ilk giren olmanın ilerde kendilerine büyük avantaj sağlayacağını, bu nedenle Türkiyeli işadamlarının bu fırsatı iyi değerlendirmeleri gerektiğini vurguladı.

Editör: TE Bilisim