Bariyerlere saplandı! İstanbul güne 'kilit trafik' ile uyandı Bariyerlere saplandı! İstanbul güne 'kilit trafik' ile uyandı
Bitlis Doğal Afetler Arama Kurtarma ve İlk Yardım Derneği (BAKUT) tarafından Bitlis’in Tatvan ilçesindeki Vangölü sahillerinde boğulmalara karşı arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirildi.

Tatbikat için 3 cankurtaran, 2 profesyonel dalgıç ve 5 kişilik ilk yardımı ekibinin de içinde bulunduğu 21 kişilik arama kurtarma ekibiyle birlikte Vangölü’nün Tatvan sahillerinde gerçeğe aratmayan bir tatbikat gerçekleştiren BAKUT ekibi, tatbikat kapsamında boğulma tehlikesi geçiren birinin nasıl kurtarılması gerektiğini ve nasıl kurtarılamayacağını görsel aktardı.

Tatbikat senaryosu gereği gölde boğulmakta olan bir yetişkini kurtarma tatbikatı gerçekleştiren BAKUT ekibi, gölde yüzerken boğulma tehlikesi geçiren ve sahildekilerden yardım istemek amacıyla bağıran personelini kurtarmaya çalıştı. Botla hızlı bir şekilde sahilden ayrılan ekip, Vangölü’nün yüzeyinde çırpınan arkadaşlarını dibe batmadan, su yüzünde tutarak başarılı operasyonla sahile çıkardı.

Gerçeği aratmayan tatbikatla Vangölü’nün soğuk sularında su üstü ve su altı arama kurtarma tatbikatını başarılı bir şekilde gerçekleştiren BAKUT ekibi, tatbikattan sonra sahilde bekleyen vatandaşları boğulmalara karşı uyararak, olası bir boğulma durumunda neler yapılması gerektiği konusunda bilgilendirdi. Çok sayıda vatandaşın izlediği tatbikat büyük beğeni topladı.

Yapılan tatbikatın ardından açıklamalarda bulunan Bitlis Doğal Afetler Arama Kurtarma ve İlk Yardım Derneği (BAKUT) Başkanı ve Gönüllü cankurtaran Fevzi Epözdemir, dernek olarak iki yıldır gönüllü olarak yaklaşık 350 bin kişinin yaşadığı Bitlis sınırlarındaki 475 kilometrelik Van Gölü sahil şeridinde boğulma vakalarının sıkça yaşandığı yaz sezonlarında cankurtaran hizmeti verdiklerini söyledi.

Ülke genelinde her yıl yüzlerce kişinin suda boğulma sonucu hayatını kaybettiğini bir o kadar kişinin de boğulma tehlikesi atlattığını ifade eden Epözdemir, “Türkiye’nin en büyük gölü olan Vangölü’ne kıyısı bulunan ilimizde de yaz aylarında sulama kanallarında ya da göletlerde bazı boğulma olayları yaşanmaktadır. BAKUT ekibi olarak bizler de almış olduğumuz ve vermiş olduğumuz eğitimlerle kurtarma, olası boğulma olaylarında etkin ve hızlı hizmet sunmaya çalışıyoruz. Arama Kurtarma Ekibimizde yer alan deneyimli ve gönüllü personellerimiz ile ilimizde ve bölgemizde meydana gelebilecek her türlü afet ve olağanüstü durumlarda, müdahale edebilecek seviyeye gelebilmek için eğitimlerini devam ediyor. Bu kapsamda da bu gün sezonun ilk tatbikatını Vangölü’nde yaptık. Tatbikatımız gayet başarılı oldu ve senaryo gereği boğulma tehlikesi geçiren arkadaşımızı sakin ve profesyonel şekilde kısa sürede boğulmaktan kurtararak sahile çıkardık. Bu tür durumlarda bilgili olmak büyük ölçüde hayat kurtarır. Ancak bilinçsiz şekilde yapılmaya çalışan kurtarmalar çoğunlukla daha büyük felaketlere de yol açabiliyor. Bu nedenle biz ekibimizde Bitlis genelinde olabilecek olan her afete müdahale noktasında hazır bekliyoruz. Bu sayede de inşallah bu yaz sezonunu kazasız ve ölümsüz atlatmayı ümit ediyoruz.” diye konuştu.

Öte yandan sahilde tatbikatı izleyen vatandaşlar ise cankurtaranın gerekli olduğuna vurgu yaparak, gönüllü olarak gerçekleştirdiği faaliyetlerden dolayı BAKUT ekibine teşekkürlerini ilettiler.

Editör: TE Bilisim