Mardin’de yok böyle bir dava yaşanıyor! Mardin’de yok böyle bir dava yaşanıyor!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, genişleyen büyükşehir sahasındaki toplu ulaşım hizmetleri için üzerinde çalıştıkları yeni modeli açıkladı. Menemen’den Menderes’e, Güzelbahçe’den Belkahve’ye kadar olan bölgenin dışındaki toplu ulaşımı kooperatifçilerin ve otobüsçülerin yapmasını istediklerini söyleyen Kocaoğlu, “Minibüslerimizi de daha kısa mesafeli ring ve besleme hatlarında değerlendireceğiz. Hepsinin para kazanmasını arzu ediyoruz ancak bunun için tüm kaçakların önlenmesi ve paralı parasız herkesin Kentkart sistemine dahil edilmesi gerekiyor.” dedi. Kocaoğlu, kanunen ücretsiz ya da indirimli taşınan yolcuların belediyeye külfetinin yıllık 209 milyon lira olduğunu söyledi.

Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) ile İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) işbirliğiyle düzenlenen Toplu Taşımacılık Türkiye Konferansı Kaya Termal Otel’de yapıldı. Şehiriçi ulaşımda ücret yönetimi, ücret politikaları, kanuni düzenlemeler, ücret yapısı ve teknolojik gelişmelerin masaya yatırıldığı konferansa İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Başkan Kocaoğlu, UITP Genel Sekreteri Alain Flausch, İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, ESHOT Genel Müdürü Faruk Alçelik, ulaşım şirketleri temsilcileri ve yabancı misafirler katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Kocaoğlu, yerli ve yabancı katılımcılara İzmir'deki toplu taşımacılıkta yapılan yatırım ve uygulamaları anlattı. Şehirler büyüdükçe toplu ulaşımda da bu büyümeyi yakalamayı amaçladıklarını belirterek, “Ulaşımdaki en önemli kararımız, 90 dakika tek bilet uygulamasıdır. Bu uygulamayla zarar edeceğimizi düşünenler yanıldı. Hiç araç arttırmadan, yolcu sayımız yüzde 30 arttı. Tahsilatımız da yüzde 13 yükseldi. Vatandaşları toplu taşıma için teşvik etti. Ayrıca dar gelirli vatandaşlarımızın bütçesine katkı sağlamaya başladık. Toplu ulaşımı kullanan her bireyin cebine ortalama 100 lira koymuş oluyoruz ki bu da özellikle varoşlarda yaşayan vatandaşlarımız için önemli bir destektir.” diye konuştu.

İNDİRİMLİ VE ÜCRETSİZ BİNENLERİN MALİYETİ 209 MİLYON LİRA

Kentkart uygulamasıyla yolcu istatistiklerinin tutulabildiğini ancak bunun kullanılmadığı ücretsiz binişlerin kaydı tutulamadığı için sağlıklı planlamayı engellediğini savunan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kentkart sayesinde hangi duraktan hangi otobüse kaç kişinin bindiğini görüyoruz ve ulaşımı ona göre şekillendiriyoruz. O nedenle, kanunen ücretsiz taşınan vatandaşlarımızın da Kentkart sistemine dahil edilmesini istiyoruz. Bedava da binse, 10 kuruşa da binse toplu taşıma araçlarını kaç kişinin kullandığını görmek istiyoruz. Kanunen ücretsiz ya da indirimli taşınan yolcuların bize külfeti, yıllık 209 milyon lira. Bedava taşıdığımız yolcularını ücretini, her ayın sonunda bir havuza koyalım istiyoruz. Aksi takdirde hesabı belli olmayan bir sistemin sağlıklı yürümesi beklenemez. Biz neyi sübvanse ettiğimizi bilelim. Amaçladığımız noktaya başka türlü gelebilmemiz mümkün değil. Diğer büyük şehirlerimizde de aynı sıkıntı var.”

İzmir’in toplu ulaşımda fark yarattığını söyleyen Vali Kıraç da, “Bu konferansın, EXPO 2020’ye aday olan İzmir’de yapılması ayrı bir önem taşıyor. Paris’te verdiğimiz 656 sayfalık adaylık dosyamızın en önemli bölümlerinden biri de ulaşımdır. Orada, ilimize gelecek yaklaşık 20 milyonu yabancı 40 milyon ziyaretçinin kentiçi ulaşımı nasıl rahat yapacağını anlattık. İzmir bunun üstesinden gelir.” dedi.

Genel Sekreter Flausch ise 2011 yılında Dubai’de düzenlenen 59. UITP Dünya Kongresi ve Fuarı’nda, İzmir’de uygulanan otobüs, metro, vapur ve banliyö entegrasyonunu sağlayan 90 dakikalık aktarmalı sistemin, UITP Bölgesel Ödülü kazandığını hatırlattı. Flausch, toplu taşıma alanında duyulan yenilikçi heyecan ve yatırımlar sayesinde dünyanın gözünün İzmir’de olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilisim