LAVANTA KOKULU KÖY LAVANTA KOKULU KÖY
Kayseri Şeker Fabrikası AŞ tarafından Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesindeki pancar üreticilerine ‘Toprak Analiz Çalışması ve Bilinçli Gübre Kullanımı’ konulu eğitim semineri düzenlendi.

        Boğazlıyan Şeker Fabrikası tesislerinde düzenlenen seminere Kayseri Şeker Fabrikası AŞ Genel Müdür Yardımcısı Levent Benli, ziraat mühendisleri ve çiftçiler katıldı.

        Seminerde konuşan Genel Müdür Yardımcısı Levent Benli, çiftçilerin daha verimli ürün alabilmesi için bu tür eğitici seminerlerin önemine değindi.

        Boğazlıyan’da şeker pancarı veriminin iyi olduğunu belirten Benli, bilinçli tarımın tohum ekiminden, çapasına, gübresinden sulamasına kadar başlı başına bir zincir halinde ilerlediğini söyledi.

        Toprağın canlılığını koruyabilmesi, bilinçli gübre kullanımı, toprak analizi ve taban gübresi ile ilgili bir çalışmaları olduğunu ifade eden Benli, "Bu taban gübresinde doku maddeleri var. Geçtiğimiz yıl mermer gibi şikâyetler oldu. Biz deneme amaçlı bu yıl yeni gübre getireceğiz. İsteyen çiftçi bu gübreleri kullanabilecek. Gelecek yıl bundan verim alınırsa bu gübre kullanılacak. Burada çiftçilerin gözlemi de çok önemli. Biz en fazla 50–100 ton gübre getireceğiz. Bunun denenmesi lazım. Çünkü bunun doku maddesi kir, kum, mermer değil. Bunun dokusu organik madde. O yüzden bu gübrenin denemesi yapılacak." dedi.

        Tohumlarla ilgili Boğazlıyan, Kayseri ve Yeşilhisar’da deneme sahalarının kurulacağını kaydeden Benli, “Buralarda 3 firmanın ürünü denenecek. Bunların hangisi verimli olursa o kullanılacak. Bu yıl uygulanacak olan gübreden çiftçimiz çok memnun kalacak. Bu gübreye çok güveniyoruz.” diye konuştu.

        Eğitim seminerinin ardından geçen yıl ki pancar sezonunda, polar oranı yüksek ve en temiz pancar getiren çiftçilere ödülleri verildi.

Editör: TE Bilisim