İETT’den zam açıklaması: Biletler maliyeti karşılamıyor İETT’den zam açıklaması: Biletler maliyeti karşılamıyor
Burdur'un Karakent Köyü yakınlarında bulunan Lisinia Doğa Projesi alanı yakınlarında 4 bin metrekarelik alana şakayık dikimi yapıldı.

Burdur Valiliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ile Lisinia Doğa Proje ortaklığı ile yapılan 'Şakayık Projesi' hayata geçirildi.

Proje kapsamında Karakent köyü yakınlarındaki 4 bin metrekarelik alana yaklaşık 4 bin beyaz şakayık fidesi dikildi. Lisinia Doğa Projesi Sorumlusu Öztürk Sarıca, beyaz şakayığın suyun içinde kaynatılarak suyu ve yağının çıkartıldığını söyledi.

Sarıca, proje alanında kurdukları sistemle şakayığın yağını ve suyunu ayrı satmaktansa yağlı su şekilde parfümeri sanayiine kazandırılacağını anlattı. Sarıca, "Türkiye'de beyaz şakayıkla ilgili bir üretim yok. Göller yöresi Şakayık'ın yetişmesi için uygun bir ortam. Şakayık üretimi için uğraş veriyoruz. Önümüzdeki dönemde dekarda 400 kg ürün almayı hedefliyoruz. Türkiye'de fidesini bulmak çok zor. Bizim 4 yıldan bu yana fidesini bulup yetiştirme çalışmalarımız sürüyor." diye konuştu.

Sarıca, şakayık bitkisine ilk üç yıl damlama sulama yöntemiyle su verileceğini daha sonra su verilmeyeceğini belirterek, "Şakayık Göller Yöresi'nde alternatif bitki olarak yerini alacak." ifadesini kullandı.

Şakayığın EXPO 2016 Antalya'nın sembol çiçeği olduğunu hatırlatan Sarıca, "Biz EXPO'dan önce bu çalışmalara başlamıştık. Bizim için tamamen tesadüf oldu.Şakayık projemizi EXPO'ya yazdırdık. Çünkü ekonomik getirisi yüksek. Bu bitkiyi eğer Göller Yöresi'ne kazandırabilirsek bölge halkına kazanç kapısı açacağız." dedi.

Burdur Vali Yardımcısı Bülent Uygur ise Öztürk Sarıca'nın Burdur'un toprak babası olduğunu söyledi. Uygur, "Biz gıptayla kendisini izliyoruz. Projelerinde proje ortaklığı yapıyoruz. Burdur'da yaşayanların gelip hayata artı değer katan bu projeleri yerinde görmelerini istiyoruz." şeklinde konuştu.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şakir Fırat Erkal az su tüketen bitkilerin yetiştirilmesini teşvik ettiklerini vurguladı. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Servet Olpak da Öztürk Sarıca'ya çalışmalarından dolayı teşekkür etti.
Cihan

Editör: TE Bilisim