YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN
Rize’nin İyidere ilçesi Denizgören Köyü Camii’nin giriş kapısı önünde duran mezar, görenleri şaşırtıyor. Yaklaşık 150 yıl önce camiyi yaptıran köy sakinlerinden Mehmet Kalkavan, yaptırdığı caminin önünde uğradığı saldırı sonucu öldürülünce, yakınları tarafından öldürüldüğü yere gömüldü. Kalkavan'ın torunları, mezarı kaldırmayı düşünmediklerini ifade etti.

Denizgören Köyü Camii'nin etrafında kabristanlık olmasına rağmen giriş kapısı önünde duran mezarın ilginç bir hikayesi var. Yaklaşık 150 yıl önce yaptırdığı caminin önünde vurulan köy sakinlerinden Mehmet Kalkavan'a ait mezar, dikkat çekiyor. Kalkavan'ın torunları, dedelerinin vurulduğu yere gömüldüğünü ve bu mezarı kaldırmayı düşünmediklerini söyledi. Köy sakinlerinden Şükrü Murtezaoğlu, 150 yıldır mezarın orada bulunduğunu ifade ederek, "Mezarın sahibini ve hikayesini mezarın üzerindeki kitabeden öğrendik. Biz camiyi ve mezarı restore ettik. Kalkavan’ı kimin öldürdüğü hakkında bir bilgiye sahip değiliz. Yerini de değiştirmedik." dedi.

Mehmet Kalkavan’ın torunları Enver ve Davut Kalkavan ise yaptıkları açıklamada, "Mezar caminin girişinde olsa da caminin giriş ve çıkışlarına mani olmuyor. Bu nedenle yerini değiştirmeyi düşünmüyoruz. Biz kendimizi bildik bileli buradaydı hep burada kalacak." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim