LAVANTA KOKULU KÖY LAVANTA KOKULU KÖY
Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) gönüllüsü Televizyoncu ve Şarkıcı Zeliha Sunal, geri dönüşüm konusunda Adanalıları bilinçlendirirken müzik dinletileriyle eğlendirdi.

Temiz ve sürdürülebilir çevre için yaklaşık çeyrek yüzyıldır çalışma yürüten ÇEVKO, 2016’yı atak yılı ilan etti. ÇEVKO’nun gönüllü elçisi olan televizyon sunucusu ve Türk Pop Müziği Sanatçısı Zeliha Sunal, Adana Optimum Alışveriş Merkezi’nde Adanalılarla buluştu. Yerel yönetimler ve lisanslı firmalarla işbirliğiyle ülke genelinde ambalaj atıklarının yüzde 44’ünün geri dönüşümünü sağladıklarını aktaran Sunal, yeni yılda 4 puanlık artışla bu rakamı yüzde 48’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Daha yeşil bir dünyanın kadınların desteğiyle mümkün olacağını vurgulayan Zeliha Sunal, “Geri dönüşüm evden başlıyor, çünkü geri dönüşümü mümkün olan ambalaj atıkları, çöple karıştırıldığında ekonomiye kazanımı güçleşiyor.” dedi.

Pipetlerden saklama kutusu yapma, kaçık çoraplardan bulaşık süngeri elde etmeye kadar birçok atığın değerlendirmesi konusunda sergilediği ilginç çalışmalarla tanınan Sunal, Adana Optimum ve 5M Migros’un işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte ambalaj atıklarından dönüştürdüğü oyuncak, kalemlik, vazo, saklama kutuları gibi objeleri ziyaretçilere hediye etti. Zeliha Sunal, 1 ton atık kağıdın geri dönüşümünün sağlanmasıyla 17 ağacın korunduğuna dikkat çekerek, ÇEVKO'nun atık plastiklerin geri dönüşümüyle yapılan teşekkür plaketini Optimum AVM yönetimine sundu.

1.5 MİLYAR LİRAYI ÇÖPTEN ÇIKARDIK

Hedef kitle olarak daha çok kadınlara ağırlık veren ve hemcinslerine ambalaj atıklarının kaynağında ayrıştırılmasının önemini anlatan Zeliha Sunal, “Atıkların geri dönüşüme kazandırılmasıyla çevresel değerler korunurken; enerji ve kaynak kullanımında sağlanan tasarruf ile ülke ekonomimiz yılda yaklaşık 1.5 milyar lira kazanıyor.” ifadelerini kullandı.

Tüketimin sürekli olduğunu, ambalaj atıklarının da buna paralel arttığını kaydeden Zeliha Sunal, bir evden her gün yaklaşık 1.5 kilo çöp çıktığını, bunun yüzde 20-25’inin dönüştürülebilir olduğunu vurguladı. Ambalaj atıklarının çöplerden ayrı şekilde değerlendirilmesinin çok büyük önem taşıdığını anlatan Zeliha Sunal hem öğretti, hem eğlendirdi.

Editör: TE Bilisim