BAYBURT'TA HÜZÜN VERİCİ SAHNE... BU GİDİŞ NEREYE? BAYBURT'TA HÜZÜN VERİCİ SAHNE... BU GİDİŞ NEREYE?
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) müktesebatına uyum çalışmaları kapsamında Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Sistemi (ÇMVA)’yı kuracak. Yeni sistemde ülke genelindeki tüm tarım işletmelerin ekonomik durumları ve yıllık gelirlerine ilişkin bilgiler, istatistiki verilere dönüştürülecek. Bununla tarım politikalarının belirlenmesi açısından önemli bir kaynak olması hedefleniyor.

Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Sistemi ile ilgili açıklamada bulunan Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, yeni sistemle tarımsal işletmelerin yıllık gelirlerinin tespit edilmesi, ekonomik analizlerinin yapılması, tarım sektörü ve tarımsal ürün pazarlarındaki durumun değerlendirilmesi amacıyla işletmelerden yapısal, fiziki ve mali nitelikte veri ve bilgilerin toplanmasına imkan sağlayan, ulusal ihtiyaçlar da göz önünde bulundurularak AB uygulamaları ile uyumlu bir veri ağı sisteminin kurulmasının hedeflendiğini söyledi.

Çiftçi Katılım Projesi gereği Samsun’da 67 tarımsal işletmeden veri toplanacağını ifade eden İl Müdürü Güven, “2013 yılı Çiftçi Katılım Anlaşması imzalanmış ayrıca çiftçiler için geliştirilen çiftçi kayıt defterleri teslim edilerek bilgilerin doğru ve eksiksiz biçimde beyanını sağlamak amacıyla işletmelere dağıtılarak kullanımına yönelik eğitim verilmiştir. Bu sistem ülkemizdeki tarım işletmelerinin ekonomik durumları ve yıllık gelirlerine ilişkin bilgilerin ÇMVA kapsamında toplanması ve bunların istatistiki verilere dönüştürülmesi, tarım politikalarının belirlenmesi açısından önemli bir kaynak olacaktır.” şeklinde konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Güven, Samsun’da 3 yıldır yürütülmekte olan projede ÇMVA sistemine katılarak yükümlülüklerini yerine getiren tarımsal işletmelere 2012 yılı için işletme başına 375 TL., toplamda ise 25 bin 125 TL katılım desteği ödemesi yapıldığını da sözlerine ekledi.



Editör: TE Bilisim