Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var
Şırnak’ın Cizre ilçesinde bulunan 200 yıllık tarihi Mehmet Ağa Kasrı, harabede görüntüsünden kurtarılarak, tarihi ve turistik bir yer haline getirildi.

Cizre Belediyesi'nin Dicle Kalkınma Ajansı'na (DİKA) sunduğu proje ile ilçenin önemli yerlerinden biri olan tarihi Mehmet Ağa Kasrı'nın restorasyon çalışmaları tamamlandı. Harabe görüntüsünden kurtarılan tarihi kasır, yeniden eski ihtişamlı günlerine kavuştu. Restorasyon çalışmaları tamamlanan mekânın, gelecek hafta içinde teslim edileceği öğrenildi.

200 yıllık tarihe sahip olan ev, Cizre’nin eski tarihi sivil mimarisi ve sosyal yaşam tarzını yansıtan ve bugüne kadar gelebilmiş, ender tescilli yapılardan biri olarak kabul ediliyor. Toplam bin 165 metrekare alana sahip 2 katlı sivil mimari eserinin, bir kısmı siyah bazalt taş, bir bölümü de beyaz kalker taştan Hamidiye Binbaşı Fettah Ağa tarafından yaptırılmış.

Tarihi evin restorasyonunda çalışan Derviş Sakçi, son noktaya getirdikleri çalışmaları kısa zamanda tamamlayacaklarını tarihi binayı teslim edeceklerini kaydetti.

Eski Cizre Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Zeki Macartay ise "Sizin de bildiğiniz gibi burası da Cizre’nin bir kalbidir. Cizre’nin güzel ve parlak bir yerlerinden biridir. Bu kasır, eskiden kervanların dinlendiği, gelip misafir olarak kaldığı yerlerden bir tanesidir. Irak ve ötesinden gelen kervanlar burada kalıp dinleniyorlardı. Bu kasırda misafir oluyorlardı. Burada yiyip içiyorlardı. Bu kasrın sahibi kervanlara bu güzel hizmeti yapıyordu. Kasrın tarihi tahminen yaklaşık 200–230 yıl öncesine dayanır." diye konuştu.

Cizre’nin tarihini gün yüzüne çıkartma konusunda bakanlıkların gösterdiği ilgiye değinen Zeki Macartay, “Bu dönemin bakanları çok iyiler. Özellikle Turizm Bakanımız her hangi bir yerde tarihi bir yerden bahsedildi mi hemen talimat verip o tarihi yerlerin gün yüzüne çıkartılmasını istiyor. Nasıl bir yaraya ilaç lazım olduğu zaman hemen ilaç yetiştiriliyor. Böyle tarihi bir yerde bakanlığa duyurulduğunda hemen bakanlık devreye girip o tarihi yeri yerin altından çıkarıyor ve insanların hizmetine sunuyor. Cizre’de şuanda çok sayıda tarihi yerler restore ediliyor. En son gemi şeklinde olan Cizre’nin surlarının restorasyonuna karar verildi. Şuanda surların üzerinde bulunan evler ve sahiplerini mağdur etmeyecek şekilde boşaltılacak. Bakanlık ve Cizre Belediyesi'nin ortaklaşa yaptığı çalışma sonucu babalarımızın, dedelerimizin tarihlerini yerin altından çıkartacak. Bu durumdan çok mutluyuz. Çok sevinçliyiz. Biz bakanlığımıza çok teşekkür ediyoruz. Böyle yerin altında kalıp kaybolan baba ve dedelerimizin tarihi yerlerini gün yüzüne çıkartmasına çok sevindik.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim