BAYBURT'TA HÜZÜN VERİCİ SAHNE... BU GİDİŞ NEREYE? BAYBURT'TA HÜZÜN VERİCİ SAHNE... BU GİDİŞ NEREYE?
Şırnak’ın Cizre İlçesi Kaymakamlığı, ‘Şehri Nuh Diriliyor’ projesiyle eski kalesine, eski surlarına ve eski tarihine kavuşuyor. Kaymakam Şenol Koca, tarihin canlanması için yapılacak yıkıma sağlık ocağından başladıklarını söyledi.

Cizre Kaymakamlığı ve Cizre Belediyesi’nin ortaklaşa geliştirdikleri proje Cizre’nin tarihini ve kültürünü ortaya çıkartacak. İlk yıkım için Şırnak Vali Yardımcısı Deniz Zeyrek, Cizre Kaymakamı Şenol Koca, Cizre Belediye Başkanı Mustafa Gören kurum amirleri orada hazır bulundu. 'Şehri Nuh Diriliyor' adlı projede inşallah surlar üzerinde bulunan 385 binanın artı 400 tanede hak sahibinin haklarını vermek suretiyle surları ortaya çıkartacaklarını söyleyen Kaymakam Şenol Koca, "Bunun ilk adımını bugün burada atıyoruz. Arkamızda bulunan eski sağlık ocağını yıkacağız. Bu alanı Kırmızı Medrese ile bir araya getirip bir park haline getireceğiz. İnşallah burası Cizre’nin nefes alabilecek, vatandaşın rahatlıkla gelip oturabileceği ve Kırmızı Medrese ile güzel bir reaksiyon oluşturacak. Nadide yerlerden bir tanesi olacaktır." dedi.

Kaymakam Şenol Koca, "81 dönümlük bir alan var ve bu 81 dönümlük alanın içindeki binanın restorasyonu ve alanın peyzaj düzenlemesiyle alakalı çalışmalarımız başladı. Bununla alakalı öncelikle Hamidiye Kışlası Alay binasının sıvasını yaptık. Allah izin verirse Mayıs veya haziran ayında projede eğer kurulda bir gecikmeden kaynaklanmazsa orayı Kaymakamlık binası olarak açacağız. Saray burnunda söylemiş olduğunuz binayı da şuanda restorasyonunu başlattık. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İlçe Müdürlüğü olarak orayı restore ediyoruz. Onun dışında hemen yanında develer hanı dediğimiz Mir’in binası var. Oranın restorasyon projesi de Şubat ayı veya Mart ayında gelecek. Nihayetinde bu 51 dönümlük alanın (site alanı hariç) projesi Nisan ayında elimizde olacak ve bunun akabinde de kısmet olursa 2014’ün ortalarına doğru bu projenin tamamı bitmiş olacak. Tahmine göre bizim 15 milyon lira ödeneğe ihtiyacımız vardı. Sayın Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz, buraya geldiğinde bunun sözünü verdi ve bunun 2 milyon lirasını gönderdi. Şuan o 2 milyon lirayı kullanıyoruz. Bu 2 milyon lira tüketildikten sonra ödeneğin geri kalanı akabinde peyderpey gelecek ve çalışmalarımız Allah nasip ederse 2014’te bitecek." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim