BAYBURT'TA HÜZÜN VERİCİ SAHNE... BU GİDİŞ NEREYE? BAYBURT'TA HÜZÜN VERİCİ SAHNE... BU GİDİŞ NEREYE?
Yozgat’ta özel bir hastanede sezaryenle doğum yapan ve kanamasının durması için elektrikli ısıtıcıyla sıcak tutulmak istenirken 2 bacağı yandığı iddia edilen kadın, sevk edildiği üniversite hastanesinde 74 gün süren tedavinin ardından hayatını kaybetti. Hasta yakınları genç kadının ölümünden hastaneyi suçlarken, hastane yönetimi ise suçlamaları kabul etmedi.

Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesine bağlı Köseli beldesinde oturan Zeynep Sağlam
(21), 1 Kasım 2012 tarihinde eşi Ercan Sağlam ile hamilelik döneminde sürekli gittiği Yozgat’taki özel bir hastanede, 3 Kasım 2012'de sezaryenle doğum yaptı. Mehmet Baran adını verdikleri bir bebek dünyaya getiren Zeynep Sağlam'ın, kanaması durmadığı için önce rahmi alındı. Daha sonra Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilerek, 74 gün tedavi gören ve geçen hafta hayatını kaybeden 21 yaşındaki Zeynep Sağlam’ın ağabeyi Mehmet Tok, kardeşinin ölümünden özel hastaneyi sorumlu tuttu.

Tok, "Kardeşimin gebelik döneminde sürekli olarak takibini bu hastane yaptı. Doğum sırasında ise hastaneye yatan kardeşime üç gün üst üste suni sancı uygulandı. Ancak kardeşim normal doğum yapamadığı için sezaryen ile doğuma karar verildi. Doğum sonrası kardeşim bebeğini kucağına aldı. Fakat 10 dakika sonra kanamalar durmadı diye tekrar ameliyata alındı. Ameliyatta da kan durdurulamayınca rahminin alınmasına karar verildi ve rahmi de alındı. Daha sonra doktorlar kardeşimi Kayseri’ye sevk etmeye karar verdi. Bu sırada kardeşimin vücut ısısı düştüğü için ısıtıcı kullanılmış, bacaklarında yanıklar oluştu. Kardeşim, kanamadan değil, bu yanıktan dolayı oluşan enfeksiyondan hayatını kaybetti.” dedi.

Kardeşinin bacaklarında yanık olduğuna dair hastane raporu bulunduğuna değinen Tok, “Kardeşim, hastanede tedavi gördüğü sırada bacaklarındaki yanıktan dolayı ayağa kalkamadığı için yaraları da iyileşmedi ve buna bağlı olarak pıhtı atarak hayatını kaybetti. Biz sorumluların cezasını çekmesini istiyoruz, bu işin peşini bırakmayacağız." diye konuştu.

Hastane yönetimi ise yaptığı yazılı açıklamada, suçlamaları kabul etmedi. Hastanede hastaya gerekli her türlü tedavinin uygulandığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Adı geçen hasta, 01 Kasım 2012 tarihinde sancılı gebe olarak geldiği hastanemize yatırıldı. Hasta, 2 gün süre ile izlendi, doğumun normal doğum olmaması üzerine sezaryenle doğum yapılmaya karar verildi. 3 Kasım 2012 tarihinde ameliyat yapılarak doğum geçekleştirildi. Ancak doğum sonrası bir komplikasyon gelişerek, hastanın kanında pıhtılaşma olmadı. Dikiş yerlerinde kanamalar meydana geldi. Bunun üzerine biz hastayı tekrar ameliyata alarak, gerekli kan takviyeleri yaptık. Rahimde kanamanın devam etmesi üzerine hastanın yakınlarıyla görüşülerek rahmi alındı. Buna rağmen kanama yine durmayınca hastamızı bir kadın doğumu uzmanı, genel cerrah ve anestezi uzmanı gözetiminde Kayseri’ye sevk ettik. Kayseri’de tedavi altına alınan hastayla irtibatımızı kesmeyerek, sürekli takip edip, hastanın durumu hakkında bilgi aldık ve kendisi ile de görüştük. Hastanın, hastanemizde kaldığı müddet içerisinde hastanemiz tıbbi olarak yapılması gereken bütün tıbbi müdahaleleri yapmıştır. Kayseri’de yapılan tedavide de yine hastanın kanamasının durmaması üzerine günlerce kan takviyesi yapılmıştır ve tedavisi 74 gün sürmüştür."

Hastanın bacağında elektrikli ısıtıcıdan kaynaklanan yanık konusunun ise abartıldığı, hastanın Kayseri’ye sevki sırasında kan seviyesinin düşmesine bağlı olarak üşümemesi için uzaktan ısıtıcı ile ısıtılmaya çalışıldığı ve sol bacağın alt kısmında kızarıklık oluştuğu belirtilen açıklamada, "Hasta, hastanemiz tarafından takip edilen ve sorulu bir gebelik dönemi yaşayan bir hastaydı. Hasta, hastanemiz tarafından takip edilmiş ve gebelik sırasında 3-4 defa hastaneye yatırılarak yapılan tedaviler sayesinde gebeliği 9 aya tamamlanmıştır. Hastanemizde hasta için her türlü tıbbi müdahalelerin zamanında ve ivedikle yapılmasına rağmen, sonucun bu şekilde olması bizleri derinden üzmüştür. Hastamıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz." ifadeleri kullanıldı.


Editör: TE Bilisim