TRABZON'DA TEMEL'İN KARDEŞİNDEN DAHA İLGİNÇ HİKAYE! TRABZON'DA TEMEL'İN KARDEŞİNDEN DAHA İLGİNÇ HİKAYE!
Amasya Emniyet Müdürü Cemil Bayazıt, Dünya Sağlık Örgütü’nün (World Health Organization / WHO) ilerleyen günlerde Amasya’ya gelerek, 'Emniyet Kemeri ile Hayata Bağlan' projesiyle ilgili çalışmaları yerinde inceleyeceğini, sonuçları tespit edeceklerini söyledi.

Amasya Emniyet Müdürü Bayazıt, 10 yılda yaklaşık 80 bin insanın canına mal olan trafik kazalarında can kaybını en aza indirmek için büyük bir proje çalışması başlattıklarını söyledi. Bayazıt, bu oranın 30 yılda terörde verilen şehit sayısından daha fazla olduğunu belirtti. Bayazıt, bu duruma muhakkak bir çare bulmak ve önlem almak gerektiğini ifade etti.

Dünyanın gelişmiş ülkelerinde emniyet kemeri kullanım oranının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Emniyet Müdürü Bayazıt, “Bu ülkelerde trafik kültürü o kadar güzel gelişmiş ki bir kişi aracına bindiğinde, önce emniyet kemerini bağlıyor, eğer bu kişi emniyet kemerini takmaz ise diğer vatandaşları tarafından ayıplanıyor ve üçüncü sınıf vatandaş muamelesi görüyor. Toplum, bu durumu kendi içerisinde çözmüş oluyor.” diye ifade etti.

Amasya Emniyet Müdürlüğü olarak, bu konuda üzerlerine düşen her türlü vazifeyi yapmaya kararlı olduklarını ifade eden Bayazıt, “Bunu için önceliğimiz olan şehir içi trafikte radar uygulaması başlattık. Bu uygulama, sabit noktalarda olmayıp, şehrin muhtelif yerlerinde yaparak sanki şehrin her yerinde sürekli denetim varmış izlenimi verdik. Bu konuda çok ciddi mesafeler aldık ve şehir içinde özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerin haricinde hız ile alakalı herhangi bir şikâyet gelmiyor, yani vatandaşlarımız bu duruma alıştı. Alışmayanlara ise cezai yaptırımlar uyguluyoruz.” diye konuştu.

“EMNİYET KEMERİ KULLANIMINI EN AZ YÜZDE 90’LARA ÇIKARACAĞIZ"

Emniyet kemeri takmak suretiyle kaza sonu ölümlerin yüzde 40 azaldığını ifade eden Bayazıt, şöyle devam etti: “Şehir içinde geçmişte yaşanan kazaları incelediğimizde, birçok kazanın emniyet kemeri takılmadığından dolayı insanların camdan, kapıdan dışarı fırlaması suretiyle hayatını kaybeden bir sürü insan gördük. Emniyet kemeri takmamaktan dolayı ölümlü kazaların önüne geçmek için Amasya Üniversitesi ile bir çalışma yaparak, ilimizde ne kadar emniyet kemeri kullanımı var görmek istedik. Toplam 3 bin 100 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, emniyet kemeri takma oranı erkeklerde yüzde 8, bayanlarda ise yüzde 26, genel olarak hesapladığımızda ize yüzde 8,8 kullanım oranı tespit edildi, ancak biz bir yıl içerisinde emniyet kemerini kullanma oranını en az yüzde 90’lara çıkarmak istiyoruz.

Amasya Emniyet Müdürlüğü olarak, bu konuyla alakalı çalışma yaptık, 'Emniyet Kemeri ile Hayata Bağlan' isimli bir proje ortaya çıkardık. Projemizi Emniyet Genel Müdürlüğü’ne sunduk ve müdürlüğümüz de projemizi (World Health Organization / WHO) Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirdi. Önümüzdeki günlerde örgüt, ilimize gelerek çalışmalarımızı yerinde inceleyerek, işleyiş ve sonuçları tespit edecekler.

Bizler bu proje çerçevesinde, emniyet kemeri kullanamayan sürücülere ceza yazmıyoruz. İnsanlarımızı emniyet kemeri kullanmaya teşvik ederken; ceza vererek değil, ikna yöntemi kullanarak bu oranı artırmak istiyoruz. Çalışmalarımızı, her gün değişik 10 noktada icra ediyor ve her gün ortalama bin kişiye ulaşıyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 30 bin kişiyi, emniyet kemeri kullanımının ne kadar önemli olduğu konusunda bilgilendirdik.

“İLİN ÖNDE GELEN İNSANLARININ FOTOĞRAFLARINI BİLLBOARDLARA ASACAĞIZ”

Bu proje ile ana sınıfındaki öğrenciler dâhil herkese ulaşmış olacağız ve bu kültürü insanlarımıza kazandıracağız. İnsanlarımıza bu konuyu bir defa değil, defalarca anlatarak bu eksikliğimizi gidermeye kararlıyız. Eğitimlerimiz, sadece sokaklarda değil ilimizdeki kamu kurumlarında da devam ediyor. Kamu kurumlarına ilgili birimlerden arkadaşlarımız giderek, bizzat kendi kurum binaları içerinde eğitim veriyoruz. Amasya İl Müftülüğü de bu konuda bizlere yardımcı oluyor. Müftülük, Cuma günleri merkezi vaaz sistemi ile vatandaşlarımıza sesleniyor ve kemer kullanımı konusunda bilgilendirme yapıyor. Proje çalışmalarımıza ilave olarak toplumun önde gelen insanlarının emniyet kemeri kullanımını gösteren fotoğraflarını il genelindeki bütün billboard’lara yerleştirdik. Bu sayede insanlarımıza örnek olmayı hedefledik.”

Amasya Valisi Abdil Celil Öz de Emniyet Müdürlüğü tarafında başlatılan emniyet kemeri uygulamasından çok memnun olduğunu belirtti. Vali Öz, “Türkiye’nin şehirlerarası trafikte önemli kavşak noktalarından birisi olan Amasya’da meydana gelen trafik kazalarında can kaybının önlenmesi yönünde ciddi bir çalışma başlatıldı. İnanıyorum ki bu çalışma Türkiye genelinde örnek olacak niteliktedir.” dedi.

Editör: TE Bilisim