YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN
Türkiye’de ekmek israfı her geçen yıl ibiraz daha yükseliyor. Ekmek israfı ciddi bir problem haline gelince Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) blinçlendirme ve duyarlılık oluşturmak maksadıyla bir kampanya başlattı. Kampanya kapsamında yaygın ve yerel medya araçlarının büyük kısmında bilinç düzeyini yükseltmek için yayınlar yapılacak, billboard gibi açık hava reklam panolarında ekmek israfına karşı duyarlı olmayı içeren ilanlar sergilenecek.

TMO Aksaray Şube Müdürlüğünde ekmek israfı ile alakalı düzenlenecek kampanyaları duyurmak için bir basın toplantısı tertiplendi. Toplantıda konuşan TMO Şube Müdürü Mehmet Ali Kayık, ‘ekmek israfını önleme kampanyası’ ile ekmeğin değerlendirilmesi hususunda toplum bilincini yükseltmeye gayret edeceklerini söyledi. Dünyada açlıkla mücadelenin sürdüğü bir süreçte ekmek israfının hem Türkiye, hem de diğer dünya ülkelerinde arttığını dile getiren Mehmet Ali Kayık, "Üretilen ekmeğin büyük kısmı ne yazık ki gıda olarak tüketilmiyor. Bu ekmekler ya çöpe atılıyor, ya da hayvan yemi olarak kullanılıyor. Yüz milyonlarca insanın aç uyuduğu ve açlık nedeniyle hayatını kaybettiği bir dünyada ekmeğin çöpe atılması yürek yaralayan bir olgudur." dedi.

Yapılan bazı araştırmalara göre Türkiye’de günde yaklaşık 25,3 ton, yılda ise 9,2 milyon ton ekmek üretiliyor. Bu oran günde 101 milyon, yılda ise 37 milyar adet ekmek anlamına geliyor. Ülkede günlük 95 milyon adet ekmek tüketilirken, 6 milyon adet ekmek ise israf ediliyor. Bu hesaba göre Türkiye genelinde yılda 2,1 milyar adet ekmek israf ediliyor. İsrafın ekonomik bedeli ise 1,5 milyar lirayı buluyor. TMO Aksaray Şube Müdürü Mehmet Ali Kayık, kişi başına günlük ekmek israfının 17,4 gram olduğunu, bu oranın 2012 yılında 19 gramın üzerine çıktığını iletti. Şube Müdürü ekmek israfının ekonomik anlamda da ciddi bir kayıp olduğunu iletti ve “Ülkemiz un ihracatında dünya birincisidir. Ancak un ihracatından elde ettiğimiz gelir israf ettiğimiz ekmek rakamına eşdeğerdir." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim