MARAŞ'IN BAĞLARI ÖKSÜZ KALDI! MARAŞ'IN BAĞLARI ÖKSÜZ KALDI!
Elbistan Sanayici ve İş Adamları Derneği (ELSİAD) Başkanı Emin Polat, 5084 Sayılı Teşvik Yasası'nın devam etmesini istedi.
Polat, teşvikin kaldırılmasıyla kayıt dışılığın artabileceğine ve ciddi sıkıntıların yaşanabileceğine işaret etti.

        Emin Polat, konuyla ilgili dernek binasında düzenlediği basın toplantısında süresi sona eren 5084 Sayılı Teşvik Yasası'nın devamı için gereken çalışmaların yapılmasını talep etti.

        5084 Sayılı Teşvik Yasası ile yatırım ve istihdamın desteklenmesine yönelik olarak çıkarılan yasanın 31 Aralık 2012 tarihi itibarıyla sona erdiğini hatırlatan Polat, "Çıkarılan bu teşvik yasaları sayesinde ülkemizdeki işsizlik sorunu ciddi bir azalma göstermiş ve çalışanları sigortalı istihdam etme sayısında çok ciddi bir artış olmuştu. Bu teşvikler sayesinde Anadolu’daki KOBİ’ler ve küçük işletmeler büyüme olanağı bulmuş ve büyük firmalarla rekabet etme fırsatını yakalar hale gelmişlerdir. Anadolu’daki KOBİ’lere ve küçük işletmelere bu desteği sağlayan başta sayın başbakanımız olmak üzere tüm hükümet ve devlet yetkililerine teşekkür ediyoruz.”dedi.

        Yasanın getirdiği kazanımların oldukça fazla olduğuna dikkat çeken Polat, “Bu zamana ve buraya kadar elde edilen kazanımların devam etmesi de kazanılması kadar önemlidir. Hükümetimiz işsizliğin azalması ve kayıt altı istihdamın artması için büyük çabalar sarf etmiş ve bunda da verilen istihdam rakamlarına baktığımızda başarılı olduğu görülmüştür. Bu kayıtlı istihdam artışını en iyi kendi şehrimizde görmekteyiz. Kahramanmaraş’ta teşvik yasası uygulanmaya başlandığında 2005’te kayıtlı istihdam sayısı 46 bin iken bu sayının 2012’de 110 bini geçmiş olduğu görülmüştür. Dünyada ülkelerin gelişmişliğini gösteren işsizlik oranı Türkiye’de yüzde 12’lerden yüzde 8,8’lere kadar düştüğü görülmüştür. Teşvikler sayesinde çalışan insanlara daha iyi bir imkân ve ortam sağlanmış; bunun sonucunda da çalışanlar ve işletmeler daha verimli hale gelmiştir. Verilen teşvikler nedeniyle devletin üzerine ciddi bir yük biniyor görünse de esasında yapılan kayıtlı istihdam sayesinde devlete ciddi bir prim girdisi oluyor, ülkedeki işsizlik oranında ciddi bir düşüş görülüyor ve işsiz insanlar devlete ve topluma yük olmaktan kurtulmuş oluyorlar.” ifadelerini kullandı.

        Teşviklerin uzatılmaması halinde işten çıkarmaların ve kayıt dışı işçi çalıştırmanın artacağı endişesini taşıdıklarını anlatan Polat, şunları kaydetti: “Şuan dünyadaki ekonomik gelişmeleri ve bölgemizdeki siyasi gelişmeleri dikkate almak durumundayız. Şuan Avrupa’da bir ekonomik kriz yaşanmakta ve dünyayı ve ülkemizi de etkileyebilir. Komşumuz Suriye’deki ve bölgemizdeki gelişmeleri de dikkate almamız gerekmektedir. Bütün bunları yan yana koyduğumuzda özellikle Güneydoğuda bulunan illerimizdeki işletmeler ve KOBİ’ler ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıya kalacaktır. Bu sıkıntıların yanında teşvikler devam etmezse işletmeler işçi çıkarma yoluna gidecek, KOBİ’ler küçülme ve duraklama riskiyle karşı karşıya kalacaktır. Bütün bu sebeplerden dolayı biz Elbistan Sanayici ve işadamları Derneği olarak teşviklerin 3 yıl daha uzatılmasını istiyoruz.”

Editör: TE Bilisim