Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var
İlk İstanbul Belediye Başkanlığını 1994 yılında yapan ve o tarihten beri İstanbul'la ilgili tüm önemli kararların sorulduğu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İstanbul'un her yönüyle müstesna bir şehir olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz bu şehrin kıymetini bilemedik.Bu şehre ihanet ettik. Halen de ihanet ediyoruz. Ben de bundan sorumluyum" dedi.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve 
Esenler Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Kuruluşları Zirvesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla devam etti. 

Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen zirveye, Erdoğan'ın yanı sıra, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakçı KanAK Partiİstanbul Milletvekili ve MKYK üyesi Burhan Kuzuİstanbul Valisi Vasip ŞahinEsenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, zirvenin kurulu üyeleri ile yerel ve uluslararası sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Şehir ve insan hayatına yönelik çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşların iş birliğinin artması amacıyla gerçekleşen zirvede 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuştu. 60 ülkeden 192 sivil toplum kuruluşunun katıldığı zirvede konuşan Erdoğan, şehrin önemine değinerek,

"Şehir sadece mekan değildir. Şehir bunun ötesinde insanın hayata kendine ve etrafındaki tüm varlıklara dair tasavvurunu tecessüm etmiş halidir. Şehirler bir medeniyetin kurucu unsuru olmuştur. Medeniyet şehirdir. Şehir de Medinedir. Medine 14 asırlık tarihi boyuncu islam medeniyetinin sembol şehri olmuştur.

Batı medeniyetine baktığımızda ise kurucu şehir misyonunun Atina ve 
Roma üstlendiğini görürüz .Bu iki medeniyet arasındaki farka baktığımızda İslam medeniyetinde yaratıcı ile yaratılan arasındaki ilişki doğrudan şehre yansırken, batıda daha çok çatışma üzerinden şekillenmiştir.

Tevhid yani vahdet birlik ve bütün tüm İslam şehirlerin alameti farikasıdır. Medine'de çarşı ile cami, medrese ile pazar yeri ölümle hayat bir bütündür. Şehrin merkezinin mabedler, ulu camiler oluşturur. İslam şehirlerinde ihtişam ile sadelik, vakar ile tevazu yeni ile eski dünya ile ahiret iç içedir ve bir aradadır" dedi. 

İstanbul'un her yönüyle müstesna bir şehir olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz bu şehrin kıymetini bilemedik.Bu şehre ihanet ettik. Halen de ihanet ediyoruz. Ben de bundan sorumluyum. Ben çocukluğumu arıyorum İstanbul'da.

Bazı şehirler vardır iyi yazılmış kitap gibidir okumaya doyamazsınız. Nasıl bir kitap sayfalarında bazı şeyler saklı ise 
İstanbul'un sokağında da saklı bir tarih asırlık bir tecrübe vardır. Hayattan canlı ölür.İstanbul kültürün, siyasetin, sanatın ticaretin payitahtı olmuş bir şehirdir. 

İstanbul onca yaşadıklarına rağmen halen ayaktadır. Türk İslam medeniyetinin kalelerinden biri olmayı sürdürmektedir. Belediye başkanı olduğum zaman 8 milyon nüfus şimdi 15 milyon nüfus. Dünyada eşi benzeri olmayan nadide şehirlerden bir tanesi. Bizler elimizdekinin kıymetini onu kaybedince anlıyoruz. Emsalsiz değerlerin hakkını yeterince veremiyoruz. Bunun en bariz görüldüğü yer şehirleşme ve mimari.

Şehirleşme noktasında ciddi sorunlarımızın olduğunu, eksiklerimiz olduğunu,estetikten, incelikten köklü medeniyet değerlerinden yoksun tek düze bir mimari anlayışın giderek yaygınlaştığını üzüntüye görüyorum. Kibrit kutuların ölçülerini aşacak şekilde benzer taş yığınlarının olduğu şehir.Bu bizim medeniyetimizde yok. Maalesef maddi kaygılar pek çok hassasiyetin önüne geçiyor. Geçmiş bugün gelecek arasındaki hassas denge çoğu zaman yeterince gözetilmiyor. Şehir insanı terbiye ettiği gibi kötü şehir de inanı ahlaksızlaştırır. Binalarımız yükseldikçe ufkumuz kararıyor.

Şehirler giderek milyonlarca insanın yalnız olduğu yerlere dönüyor. Bencilliğin arttığı, gösteriş şatafatın yaygınlaştığı bir dönemde yaşıyoruz. Böyle bir şehir atmosferinde, sevgi, merhamet, hoşgörü, tahammül azalıyor. İnsanı merkeze almayan hiçbir projenin benim gözümde hiçbir değir yok. Her şehrin karakteri ve ruhu vardır. Her şehir onu yönetenleri aynası gibidir" dedi. 


Editör: TE Bilisim