Kadir Topbaş'ın istifası ile Mevlüt Uysal'ın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı olmasının ardından  gerçekleştirilen ilk İBB meclis oturumunda Devlet Yatırım Programı'nda yer alan, ihalesi tamamlanan 6 metro hattının yapımı için 925 milyon euro borçlanmaya gidilmesi kararlaştırılmıştı. 13 Ekim tarihli İBB Meclis oturumunda toplam ihale bedeli 12 milyar 859 milyon lira olan 6 metro hattının yatırımının aksatılmadan devam ettirilmesi amacıyla 925 milyon euro tutarında dış borç alınabilmesi için yeni İBB Başkanı Mevlüt Uysal'a yetki verilmişti.

Kaynarca – Pendik – Tuzla metro hattı

UYSAL BORÇLANMA YETKİSİNİ KULLANMADI, İHALELERİ İPTAL ETTİ

İBB'yi 2017 yılı için planladığı 4 milyar 600 milyon liralık borçlanma yetkisini de aşan 925 milyon euroluk borçlanma  kararına CHP'liler ret oyu kullanmıştı. CHP'nin muhalefet ettiği borcun nedeni olan 6 metro hattının ihalesi için şimdi tek tek iptal kararları alınmaya başladı. İBB Meclisi'nin kendisine verdiği borçlanma yetkisini kullanmayan Mevlüt Uysal dış borçla finanse edilecek metro ihalelerini iptal etti.

Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattı

Kaynarca – Pendik – Tuzla Metro ihalesini alan Alsim Alarko, Kamu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, ihalenin iptal edildiğini bildirdi. Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metrosu ihalesini alan Gülermak Ağır Sanayi- Nurol İnşaat ortak girişimine de İBB tarafından ihalenin iptal edildiği bildirildi. Borçlanma kararı alınan diğer 4 metro hattı Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli, Kirazlı-Halkalı, Başakşehir-Kayaşehir, Mahmutbey-Bahçeşehir'in de ihalelerinin iptal edildiği iddia edildi.

Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattı

“İBB TAZMİNAT ÖDEYECEK”

BAYBURT'TA HÜZÜN VERİCİ SAHNE... BU GİDİŞ NEREYE? BAYBURT'TA HÜZÜN VERİCİ SAHNE... BU GİDİŞ NEREYE?

CHP'li İBB Meclis Üyesi Tarık Balyalı, dış borçla yapılacak 6 metro hattı ihalesinin iptal edildiğini söyledi. Her ihale başına firmalara yüzde 5 avans verildiğini belirten Balyalı, “Sözleşme hükümlerine göre İBB cayma bedeli olarak yüzde 10 tazminat ödeyecek.  Bu, ihale başına 75-100 milyon lira arasında bir bedele denk geliyor. Bu 6 ihale ile ilgili rayiç bedellerin, maliyetin ve borçlanma miktarının yüksek olması nedeniyle çok fazla söylenti vardı. Finansman için çekilecek kredilerin bile hazır olduğu söyleniyor” dedi.

Kirazlı-Halkalı metro hattı

BORÇLA YAPILACAK METRO HATLARI

Borçlanma kararına göre 1 milyar 613 milyon 815 bin ihale bedeli olan Kaynarca-Pendik-Tuzla hattı için 120 milyon euro, 2 milyar 342 milyon 385 bin 741 liralık Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli hattı için 170 milyon euro borç alınması kararlaştırılmıştı.

Başakşehir-Kayaşehir metro hattı

İhale bedeli 2 milyar 469 milyon 924 bin 400 lira olan Ümraniye-Ataşehir-Göztepe hattı için 175 milyon euro, 2 milyar 414 milyon 401 bin 632 lira bedelli Kirazlı-Halkalı hattı için 170 milyon euro, 969 milyon 114 bin 610 liralık Başakşehir-Kayaşehir metrosu için 70 milyon euro, 3 milyar 49 milyon 994 bin 729 liralık Mahmutbey-Bahçeşehir metrosu için de 220 milyon euro borç alınacaktı.

Mahmutbey-Bahçeşehir metro hattı

(Kaynak: Sözcü)

Editör: TE Bilisim