Mardin’de yok böyle bir dava yaşanıyor! Mardin’de yok böyle bir dava yaşanıyor!
Kayseri Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, hayvan pazarlarında satışa sunulan çok sayıdaki dişi hayvanın satışı ile ilgili veteriner hekim raporları olduğunu ifade etti. Dişi hayvan kesiminin önlenmesi için çalışma yapıldığını, ancak kişinin veteriner hekimden aldığı rapora karşın müdahalelerinin olmadığını söyledi. Kayacan, Kayseri’de satışa sunulan dişi hayvanların genelde doğu illerinden getirildiğini belirterek, bazı dişi hayvanlarda erkek hayvana ait kulak küpeleri tespit ettiklerini anlattı. Bunun için insanların kulak küpesi sökmek ve takmak amaçlı makine yaptırdığına da şahit olduklarını dile getirdi.

Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) tarafından, Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarlarının Sorunları ve Çözüm Önerileri konulu bir program düzenlendi. Burada konuşma yapan Özkan Kayacan, yapılan denetimler ve yaşadıklarını dile getirdi. Geçen yıl kulak küpesi uygulamasında ciddi çalışmalar yapıldığını anımsatarak, kulak köpüse olmayan hayvanlarla ilgili 500 lira para cezası ve kesime sevki yönünde uygulama yaptıklarını anlattı. Ancak küpelerin düşmesi nedeniyle besicilerin sorun yaşamaması adına esnek davranışların olduğunu anlattı.

Özkan Kayacan, dişi hayvanların pazarda satışları ile ilgili önleme çalışmaları olduğunu ve yapılan denetimlerde genelde dişi hayvanların satışı için veteriner hekim raporu alındığına dikkat çekti. Yapılan küpe çalışmasında bazı ahırlarda 20-30 tane fazladan küpenin ortaya çıktığını aktaran Kayacan, şu bilgileri verdi: “Çıkan kulak küpelerine baktığımızda özellikle Ağrı ve doğu illerinden getirilen hayvanlar olduğunu gördük. Maalesef birçok yerden kaçak hayvan geliyor. Küpesiz geliyor. Bunları affetmiyoruz. Ama küpenin düşmesi nedeniyle esnek davranıyoruz. Dişi hayvan kesimi ile ilgili borsada herhangi bir kesim yok. Ama hayvanların karnını doyuramıyorsa besici kesimi yaptırıyor. Ama biz veteriner hekim izni varsa dişi hayvanın kesimini engelleyemiyoruz. Çünkü besici dişi hayvanın kısır olduğunu söylüyor ve satıyor.”

“Pazar yerlerine denetim amaçlı ekipler gönderiyoruz” diyen Kayacan, “Gittiklerinde ilginç bir manzara çıktı. Dişi hayvanı kestirmek isteyenlerin elinde veteriner hekim raporu var. Hayvanın kısır olması nedeniyle kestiriyor. Bir şey yapamıyoruz. Bu hayvanların çoğu şehir dışından geliyor. Kayseri’nin değil. O ile telefon açtık sorguladık. Hatta biz kulak küpelerini aldık. Baktık sistemde bu hayvanlar erkek. Ama satılan dişi. Sisteme girdiğiniz andan itibaren ilgili hayvanın bilgileri belli oluyor. Ama burada farklı bir şey var. Doğu'dan geliyor. Kulak küpesi sökme ve takma makinesi üretmişler. Bunu engellemek gerekiyor. Ama ön önemlisi de ve işin sonu da kaba yem üretimine dayanıyor. Kaba yem ucuz olur ve temini mümkün olursa kimse o zaman dişi hayvanının kestirmez. Bu mümkün olmalıdır.” şeklinde konuştu.

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, dişi hayvan kesimlerinde insanların yanıltıcı bilgi ile aldatıldığını ifade etti. Veteriner hekim raporu ile getirilen dişi hayvanların, gebe olmadığının söylenmesine rağmen kesimde karnında buzağısının çıktığını ifade etti. Ünlü, bu konuda yaptırımların olması gerektiğini ifade ederek, “Bu yanıltıcı bilgi nedeniyle kendi işletmesinde dişi hayvan kesimini uzun zamandır yasakladım. Ama kesenler var. Sayısı da çok fazla. Sonuçta bu kesimlerinde önüne geçilmelidir.” dedi.

Şaban Ünlü, pastırma ve sucuk satış fiyatlarını da yüksek bularak, şu uyarıda bulundu: “Kayseri’de toptan sucuğun üretim fiyatı 21-22 liradır. Şehir esnafına söylüyoruz. Fiyatları aşağı tutmaları konusunda. Ama 30 lira yazıyor. Pazarlık edilirse 25 liraya satılıyor. Pastırmada bizde üretim sonrasında çıkış fiyatı 42 lira artı KDV’dir. Yani 45 liradır. Ama 65 liraya satılıyor. Sonuçta 55 liraya satılabilir. Esnaf burada kendi maliyetlerini gerekçe gösteriyor ve yüksek satıyor. Ama bu satış miktarı 55 lira olmalıdır. Böyle olursa da satışlar artar. Yine kazanç fazla olur. İnsanlarımızda daha fazla tüketim yapar.”

Editör: TE Bilisim