Bariyerlere saplandı! İstanbul güne 'kilit trafik' ile uyandı Bariyerlere saplandı! İstanbul güne 'kilit trafik' ile uyandı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, her atığın çöp olmadığı bilincini toplumda yaygınlaştırmak için çalıştıklarını bildirdi.

Müdür Baş, ülke kaynaklarının heba olmaması ve geri dönüşüme kazandırılması için katı atıkta yer üstü madencilerinin (atık ayrıştırmacıları) yerinde bir iş yaparak yerinde ayrıştırmasının önemli olduğunu kaydetti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, 3. Atık Yönetimi Sempozyumu için Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Side'de Sueno Hotel'de yaptığı açıklamada; cam, plastik, metal, kağıt ve kartonun çöp olmadığı 7'den 77'ye herkesin bilmesi gerektiğini söyledi. Geri dönüştürülen her cam, plastik, kağıt, metal ve karton atığın ülke ekonomisine katkı sağladığını belirten Baş, geri dönüşümden yıllık ülke ekonomisine 1 milyar dolar ekonomik girdinin oluştuğunu kaydetti. Toplumda atık ayrıştırma bilincini yaygınlaştırarak 10 yıl içinde geri dönüşümün ülke ekonomisine katkısını 5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Baş, bunun yanı sıra ağaç kesilmesi, fosil yakıtı tasarrufu, su tasarrufu, depolama alanı tasarrufu ve sera gazı salımın önüne geçilmesinde katkı sağlayacağını söyledi.

Baş, "Bir metal içecek kutusunun geri dönüşümünden elde edilen enerji ile 100 Watt'lık bir ampul 20 saat çalıştırdığı bilinmesi gerekir. Yine bir ton kağıt/karton atık ile 17 ağacın hayatını kurtarıyoruz. Milli kaynaklarımızın israf olmaması için atıkların yerinde bir iş yapılarak yerinde ayrıştırılması gerekir. Yerinde ayrıştırma ülke kaynaklarını heba olmasının ve atıkların çöp diye nitelendirilmesinin önüne geçilmeyi sağlar." dedi.

Editör: TE Bilisim