YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN
Mardin’de Arap ve Süryani halklarının şenliği olarak bilinen ve doğanın uyanışı anlamına gelen Hessıt Merenê Şenliği, 1980 darbesinden sonra 09-10 Mayıs tarihlerinde Artuklu Belediyesi öncülüğünde ilk kez tekrar yapılacak. Şenliğe çağrı yapan Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Sevinç Bozan, askeri alanı olan Mardin Kalesi’nin halka ait olduğunu ve bu alanın halka tekrar açılması gerektiğini belirtti.

Mardin’de yaşayan Arap ve Süryani halklarının yasaklanan geleneği Hessıt Merenê Şenliği, 12 Eylül askeri darbesinden sonra ilk kez yeniden yapılması için Artuklu Belediyesi hizmet binasında basın toplantısı yapıldı. Toplantıya, Hessıt Merenê Komisyonu, Demokrat Araplar Derneği, Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Sevinç Bozan, Eş Başkan Yardımcısı Mehmet Hadi Baran ve Belediye Kültür Müdürü Arzu Yıldız katıldı.

Toplantıda konuşan Eş Başkan Sevinç Bozan, Mardin halkının unutulan geleneği Hessıt Merenê Şenliği'nin yeniden yapılması için bir komisyon kurulduğunu söyledi. 1980 askeri darbesinden sonra ilk kez şenliğin yapılacağını belirten Bozan, "Daha önce Mardin Kalesi’nin arkasında ve Vali Parkı’nda kutlanan şenliğin 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra şenliğin yapıldığı alanlara askeriyenin yerleşmesi nedeniyle bir daha yapılamadı. Darbeden önce bir haftaya yayılan şenlik, bu yıl sadece 9 Mayıs’ta Mardin’in 1. Caddesi’nde yapılacak olan Hessıt Merenê geçişi ile başlayacak. 10 Mayıs’ta ise Kamor Mesire alanında Hessıt Merenê Şenliği, Mardin halkının katılımı ile yapılacak. Mahalli sanatçıların yer alacağı şenlik için belediye olarak, şenlik alanına ücretsiz araçlar kaldıracağız." dedi.

Unutulmaya yüz tutan bu şenliği tekrar canlandırmak istediklerini ifade eden Bozan, "Bundan sonraki yıllarda da festival havasında kutlanması için katkılarımızı sunacağız. Şu anda işgal edilen kale arkasından askeriyenin bir an önce çıkmasını istiyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde bir radar üssü halkın tepesine kurulamaz. Sadece bu Mardin’de olmuş bir şey. Radar üssünün kurulmasıyla, Hessıt Merenê Şenliği de fiilen yasaklanmış oldu. Bizler de bu şenliğin unutulmaması için kurulan komisyona destek vereceğimizi deklare ediyoruz." diye konuştu

‘KALENİN BOŞALTILMASI İÇİN KAMPANYA BAŞLATILACAK’

Açıklamaların ardından gazetecilerin 'Mardin Kalesi’nin askeri alanından boşaltılması için bir çalışmanız var mı?' sorusunu cevaplayan Eş Başkan Bozan, Mardin Kalesi’nin askeri alandan çıkarılması için Mardin Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde başlatılan bir imza kampanyasının başlatılacağını ifade ederek, imza kampanyasından sonuç alacaklarını söyledi. Bozan, Mardin halkının ve dışarıdan gelen yerli ve yabancı turistlerin de kaleyi gezmek için çok ciddi taleplerinin olduğunu aktararak, halka ait olan alanın halka açılması gerektiğini dile getirdi.

Editör: TE Bilisim