Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var
Hollanda'da adli yılın başlamasının ardından, hükümetin ekonomik kısıtlamalarından yargı da nasibini aldı.

Başkent Amsterdam'da Berk Avukatlık Bürosu'ndan Avukatlar Ali Sarıoğlu ve Adem Kotan, adli yardımlarda kişinin ödemesi gereken katkı paylarında yüzde 266'lara varan zamların olduğunu, fakat bu durumdan vatandaşın haberdar olmadığını belirtti.

Avukat Sarıoğlu, "Bu dönemde değişikliklerin en önemlisi müvekkillerin adli yardımlarda ödemek zorunda oldukları katkı paylarında yapıldı. Katkı paylarına yüzde 66 ila yüzde 260 arasında zam yapıldı. Genelde tüm davalarda artış yüzde 66 iken aile davalarında, yani boşanma, velayet, nafaka, çocuklarla şahsi münasebet gibi davalarda, bu artış yüzde 266 oranında gerçekleşti. Avukat tutmak istediğinizde ise, örneğin aile davaları için 335 Euro katkı payı ve 75 Euro mahkeme harcı, yani toplamda 410 Euro masrafla karşılaşıyorsunuz. Ayrıca dava esnasında avukatınızla anlaşamadığınız için başka avukata gitmek istediğinizde bu katkı payını tekrar ödemek zorundasınız. Bu uygulama önceden yoktu." dedi.

Asgari ücretin neredeyse yarısı kadar olan bu masrafların düşük gelirli insanlarca ödenemeyeceğini söyleyen Sarıoğlu, "Bu bir yerde düşük gelirli insanlar açısından Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinin 1. fıkrasından kaynaklanan 'mahkemelerin herkes tarafından eşit şekilde ulaşılabilir' olması ilkesinin sekteye uğraması anlamına gelmekte." şeklinde konuştu.

YÜKSEK KATKI PAYLARI EKİM 2013 TEN İTİBAREN YÜRÜRLÜKTE OLACAK

Avukat Adem Kotan ise, 25 olan ilk derece mahkeme sayısının, 'yargıda reform' adı altında 1 Ocak 2013 itibariyle 19’a düşürülmesi ile mahkemelerin iş yükünün ciddi şekilde arttığına dikkat çekti. Kotan, "Bu davaların aşırı uzun sürmesine neden olmuştu. İş yükünü hafifletme adına yargıda kapasite veya verimliliği artırma yerine mahkemeye intikal eden dava sayısında kısıtlamaya gitme yolu seçilmiştir. Ekonomik kriz sebebiyle elbette anlaşılır bir durum, nitekim ikincisi daha ucuz bir yol ve bu kapsamda yapılan kısıtlama ile yargıda toplam 40,4 milyon Euro kesinti yapılmış olacak." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim