TRABZON'DA TEMEL'İN KARDEŞİNDEN DAHA İLGİNÇ HİKAYE! TRABZON'DA TEMEL'İN KARDEŞİNDEN DAHA İLGİNÇ HİKAYE!
Almanya'da emekliler arasında her geçen gün artan fakirlik riskine karşı emeklilik maaşında artırıma gitmeyi planlayan Hür Demokrat Parti (FDP) ve Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) girişimi CDU'nun kardeş partisi CSU'ya takıldı.

Federal Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen'in önemli çalışmalarından biri olan emeklilik reformunda, dar gelirli emekliler için aylık en düşük 707 Euro emekli maaşı öngörülüyordu. Bakan von der Leyen, 40 yıl çalışmış ve emeklilik primi ödemiş düşük gelirlerinin fakirlik tehdidi altında yaşamamaları için emekli maaşlarının artırılmasını istiyordu. Wildbad Kreuth'da değerlendirme toplantısı gerçekleştiren CSU, kabul ettiği strateji belgesinde emeklilik yardımını reddediyor.

Hıristiyan Sosyal Birlik partililerin emeklilik reformuna muhalefet etmesi, erken emekli olanların ek kazanç elde etmelerini de engellemiş olacak. CSU'nun CDU ve Çalışma Bakanı von der Leyen'e ‘çalım attığını' söyleyen FDP Parlamento Grubu Başkanı Heinrich Kolb, emeklilik reformunun başarısız olabileceğine dikkati çekti. Hükümetin planladığı reformla “emeklilik ve bakım sisteminin” birbirine karışacağını ileri süren CSU, sorumluluk kabul etmeyeceklerini ve bu nedenle reforma karşı çıktıklarını beyan etti. CSU Başkanı ve Bavyera Başbakanı Horst Seehofer, “Farklı geliri olan insanların emeklilik maaşlarının denkleştirilmesiyle ilgili sorunum var” diyerek hükümetin planladığı reformun doğu yol olmadığını ifade etmişti.

CSU'nun emeklilik reformuna karşı çıkmasının bir başka nedeni de reformun annelerin emeklilik şartlarını dikkate almaması. Toplumda emekliler için baş gösteren fakirlik tehdidinden en çok çocuk yetiştirmiş kadınların etkilendiğini belirten CSU, çocuk yetiştirmenin önemli olduğunu ve annelerin çocuk yetiştirmekle uğraştıkları için yaşlanınca emeklilik yaşayamadıklarını vurguluyor. CSU, annelerin emeklilik şartlarında iyileştirme talep ediyor. CSU değerlendirme toplantısında kabul ettiği strateji belgesinde 1992 öncesi çocuk sahibi olan annelerin emeklilik imkânlarında iyileştirmeler yapılmasını istiyor. CDU'nun en önemli seçim yatırımlarından biri olan emeklilik reformu için FDP ve CSU'nun önümüzdeki günlerde çözüm için bir araya gelmesi bekleniyor.

Editör: TE Bilisim