Mardin’de yok böyle bir dava yaşanıyor! Mardin’de yok böyle bir dava yaşanıyor!
Mersin'de işitme engellilere yönelik cuma hutbesi uygulaması, cuma namazına gelen işitme engelli sayısını artırdı. Mersin Üniversitesi Bilgisayar Bölümü'nden mezun olan Yunus Emre Önlü'nün gönüllü olarak başlattığı işaret dili ile cuma hutbesi uygulaması Mersin Serbest Bölgesi Camii'nde devam ediyor.

Camide işitme engelliler caminin üst bölümünde kendilerine ayrılan yerde toplanırken, imam hatip hutbeyi okumaya başladığında hutbe işaret diline çevriliyor. Uygulamayı başlatan Yunus Emre Önlü, işitme engelli hutbeyi ilk önce Mersin merkezde Eski Hal Camii'nde başlattıklarını ancak cemaatin olmaması nedeniyle Serbest Bölgedeki camiye aldıklarını söyledi. Önlü, "Mersin Serbest Bölge'de 15-20 tane işitme engelli bizim sessiz dediğimiz kardeşimiz var. Bunlar böyle her hafta sürekli geliyorlar. Burada cumayı kılıp hemen işlerine gidiyorlar" diye konuştu.

İşitme engellilerin toplumdan dışlandığına dikkat çeken Önlü, "Kimse ile konuşamıyor, camilerde hiç bir zaman hutbeyi dinleyemiyorlar. Biz gönüllü olarak böyle bir faaliyet başlattık. Bu kardeşlerimizde hutbeyi dinlesin bu imani dersleri alsınlar diye. Biz kendimize vazife olarak belirledik. Çok güzel tepkiler aldık. Biz bunlarla zaten dersler yapıyorduk. Kendileri Cuma günü hutbenin işaret dili ile anlatılmasını çok istediler. Başlayınca çok memnun oldular. Çünkü normalde camiye gelip sadece namaz kılıp gidiyorlardı. Hiç konuşma yok, anlama yok. Biz böyle bir faaliyete başlayınca çok memnun oldular. Her hafta gelmemizi istiyorlar." şeklinde konuştu.

İşaret dile ile hutbeye ilk başladıklarında insanların dikkatini çektiğini ifade eden Önlü
"Cemaatin ister istemez dikkatleri dağılıyordu. Caminin imamı bunun üzerine bize yukarıdaki mahfilde yer gösterdi. Bizde bu sessiz kardeşlerle yukarıda bir bölümde yapıyoruz. Çünkü Mersin'de böyle bir şey ilk defa yapılıyordu. ondan dolayı cemaat dikkatini çekiyordu. Bize ayrılan yerde hutbeyi çeviriyoruz. Uygulaması çok güzel oluyor. Bunların anlayacağı tarza çeviriyoruz çünkü bazı kelimeleri anlamıyorlar. Ben ve bunu yapan arkadaşımız önceden hazırlanıyoruz. Onların anlayacağı tarzda sunuyoruz."

Okunan hutbeyi işaret diline çevirerek aktaran ve kendiside işitme engelli olan Anadolu Üniversitesi İşitme Engelliler Bilgisayar Bölümü mezunu olan Gürbüz Gürbüz ise arkadaşlarının çok memnun olduğunu ve her hafta devam etmesini istediklerini söyledi.

Cumaya gelen işitme engelli Ahmet Çelik ise daha önce geldikleri camide bir kenara geçerek ümitsizce durduklarını söyledi. Okunanlardan hiç bir şeyde anlamadıklarını ifade eden Çelik,
"Bazı arkadaşlarımızda anlamayınca camiye gelmiyordu. Biz daha sonra sohbetlere gitmeye başladık. Buradaki arkadaşlara söyledik. Onlarda bize hutbeyi işaret dili ile anlatmayı kabul etti. Böyle olunca camiye gelen arkadaşlarımızın sayısı da çoğaldı. Biz her hafta bunun yapılmasını istiyoruz" dedi.
Selçuk Özdemir'de işaret dili ile hutbe anlatılmaya başlanınca camiye isteyerek daha çok gelmeye başladıklarını ifade ederek bütün camiler yapılması gerektiğini kaydetti.

Editör: TE Bilisim