Mardin’de yok böyle bir dava yaşanıyor! Mardin’de yok böyle bir dava yaşanıyor!
Hz. Mevlana'nın Karaman'dan ayrılarak Konya'ya gitmesini temsilen Aktekke Meydanı'nda bir tören düzenlendi.
Karaman Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal Çokdinç, Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, Mahalli İdareler İl Müdürü Abdullah Şahiner, Karaman Belediye Meclis Üyesi Mustafa Çolakoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta , İl Müftüsü Nuri Değirmenci, CHP Karaman İl Başkanı Ahmet Ertuğrul ile çok sayıda vatandaşın katıldığı programda, Uluslararası Mevlana Vakfı Tasavvuf Musikisi Korosu ve Sema Topluluğu bir gösteri sundu. Ardından Konya Şehir Tiyatrosu oyuncuları tarafından Hz. Mevlana ve babası Muhammed Behaeddin-i Veled Hazretleri'nin görüşmeleri ve temsili uğurlama töreni yapıldı.

        Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Hz. Mevlana'nın Konya ile Karaman'ın ortak bir değeri olduğunu söyledi. Uğurlu, "Mevlevi geleneğinin ucu Karaman'a dayanmaktadır. Biz Konya'ya, Mevlana'yı ziyarete gelen dostlarımıza şunu söylüyoruz; hazretin validesi, gözünün nuru Karaman'da dinleniyor. İlk önce buranın ziyaret edilmesi, onun gönlünün hoş edilmesi, daha sonra da Hz. Mevlana'nın türbesinin ziyaret edilip yüz sürülmesi gerekiyor. O yüzden ben bütün Mevlana dostlarını, sevenleri Karaman'a davet ediyorum." diye konuştu.

        Uğurlu, Hz. Mevlana ve ailesinin Karaman'a gelmeleri ve yerleşmelerinin tesadüfî bir olay olmadığını belirterek, bu olayın tarihi bir hadise olduğunu dile getirdi. Uğurlu, "Hz. Mevlana Belh'ten ayrıldıktan kutlu bir güzergâhı takip ederek Karaman’a geldi ve burayı yurt edindi. Onlar Belh'ten çıkmadan önce Karaman'ı düşündü. Nitekim Belh'ten çıkıp da Karaman'a gelmeleri arasında 8,5 yıllık bir süre var. O esnada Bağdat'ta halifeyle, Şam'da birtakım büyük kutuplarla görüştüler. Onların büyük ısrarlarına rağmen Karaman'ı seçtiler. Hz. Mevlana ve ailesi daha sonra Selçuklu Sultanı'nın ısrarlı talebine dayanamadılar. Bundan 785 yıl önce Konya'ya göç etti. " dedi.

        Törenleri, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş ilgiyle takip etti.

Editör: TE Bilisim