Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var
Mersin Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Talat Dinçer, iflas eden esnafların da işsizlik fonundan yararlandırılması gerektiğini söyledi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Konferans Salonunda “SGK Reformunun Yansımaları ve SGK Teşvik Uygulamaları” konulu konferans düzenlendi.

Konferasta konuşan Talat Dinçer, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'un birleşmesinin sağlıkta çok ciddi iyileştirmelere sebep olduğunu söyledi. Esnafın artık özel, devlet ve üniversite hastanelerinden en iyi şekilde yararlandığını ifade eden Dinçer, “Sağlıkta çok önemli bir yere geldik. Bunu inkar etmemek lazım." diye konuştu.

Çalışan emeklilerden yüzde 15 destek primi kesintisi ile üreten ve çalışan insanların cezalandırıldığını öne süren Dinçer, haksız uygulamanın kaldırılmasını beklediklerini söyledi.
4-A kapsamında çalışan sigortalıların işsiz kaldığında işsizlik fonundan yararlandığını hatırlatan Dinçer, “4-B kapsamındaki esnafımız, hayatı boyunca çalışır, kendi primini cebinden öder, yanında çalıştırdığı kişinin sigortasını yatırır. Ama bu esnafımız çeşitli sebeplerden dolayı iflas edip, işyerini kapattığında, devletten hiçbir destek alamıyor. Bizler iflas eden esnafımızın işsiz kalan sigortalılar gibi yeni işyeri açıncaya kadar işsizlik fonundan yararlanması konusunda çalışma yapılmasını istiyoruz.” dedi.

4-A ile 4-C kapsamındaki sigortalı kadınlara doğum borçlanması hakkı tanınırken 4-B kapsamındaki kadın esnafların bu haktan yararlanamadığını anlatan Dinçer, bunun çifte standart olduğunu vurguladı. Esnaf sanatkarların prim ödemeleri konusunda yaşadığı sıkıntıya da değinen Dinçer “Bankalara olan yığılmaların önüne geçilmesi amacıyla geçmişte olduğu gibi PTT ile anlaşma yapılarak, özellikle kırsaldaki esnafımızın bu mağduriyetinin giderilmeli.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Gülpak, insanların yaşam boyunca kendi iradeleriyle yada iradeleri dışında açığa çıkan çeşitli mesleki, fizyolojik ve sosyo-ekonomik risklere maruz kaldığını söyledi. Bu risklerin ortadan kaldırılması, bireyler üzerindeki etkilerinin azaltılması veya sonuçlarının onarılması gerektiğini ifade eden Gülpak, "Bu gereklilik bizi, sosyal güvenlik kavramına götürür. İnsanlığın var oluşu kadar eski olan sosyal güvenlik, evrensel bir kavramdır." açıklamasında bulundu.

Konferansa konuşmacı olarak SGK İl Müdürü Mehmet Gülpak, Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, SMMO Başkanı Dursun Göktaş, TSO Başkanı Şerafettin Aşut ile SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Cüneyt Olgaç katıldı.

Editör: TE Bilisim