TRABZON'DA TEMEL'İN KARDEŞİNDEN DAHA İLGİNÇ HİKAYE! TRABZON'DA TEMEL'İN KARDEŞİNDEN DAHA İLGİNÇ HİKAYE!
Büyükşehir Belediye Yasası olarak bilinen 6360 Sayılı Kanun'da yeni kurulan 13 büyükşehir belediyesi ve mevcut 16 büyükşehir belediyesinin sorumluluk alanları ve yetkilerinin ayrıntıları netleşme başladı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, belediye başkanlarına eski projelerin bütçelerini bitirmelerini ve yeni döneme borç bırakmamalarını tavsiye etti.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen ve tüm ilçe belediye başkanları ile yetkililerinin yer aldığı toplantıda yeni belediye yasası ile ilgili önemli konulara değinen Güzelbey, özellikle hibe projelerinin tamamlanmasını istedi. Gaziantep sınırları içinde 13 belde belediyesinin tüzel kişiliklerinin sona erdiğini ifade eden Güzelbey, yeni yasa ile birlikte imar uygulama yetkilerinin büyükşehir belediyesine geçeceğini vurguladı. Yeni yasa ile personel, istihdam ve imarda bir takım sınırlamaların geldiğini hatırlatan Güzelbey, “Özellikle hibe projelerinizdeki bütçeleri bir an önce bitirin. Yoksa yeni yasada elinizdeki bütçelerin kullanım önceliği Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ön gördüğü alanlarda kullanılacak. Bu da proje bütçenizin elinizden gitmesi anlamına geliyor.” diye konuştu.

İLÇE BELEDİYELER GELİRİNİN YÜZDE 10’NU KÖYLERE HARCAYACAK

Ulusal ve uluslararası spor yarışmalarında derece elde eden sporcu ve teknik heyete ödül verilmesi yetkisinin geldiği yeni yasada, ilçe belediyelerinin gelirlerinin yüzde 10’luk kısmını ise köylere aktarması da yeni yasada yer alıyor. Türkiye genelinde 13 büyükşehir ile 26 yeni ilçenin kurulması ile bildikte bir takım yeni uygulamaları ve sorumlulukları da beraberinde getirdi. Bir takım ilçe ve beldeler kapanırken bir takım yeni ilçeler de oluşturuldu. Nüfusu 2 binin altında kalan belde belediyelerinin köye dönüştürüldüğü yasada, mevcut büyükşehirler ile yeni kurulan büyükşehirlerde il özel idarelerinin tüzel kişiliği kaldırılıyor. Yeni yasa ile birlikte, köy yollarındaki temizlik, karla mücadele, yapım ve onarımlarının sorumluluğu büyükşehirlere verildi. Daha önce UKOME’de temsilcisi olmayan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nu bundan sonra UKOME’de temsil edilebilecek.

Editör: TE Bilisim