TRABZON'DA TEMEL'İN KARDEŞİNDEN DAHA İLGİNÇ HİKAYE! TRABZON'DA TEMEL'İN KARDEŞİNDEN DAHA İLGİNÇ HİKAYE!
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), turizm sektöründe nitelikli elaman yetişme sayısını arttırmayı hedefliyor. Bu kapsamda 2 yıl önce uygulamaya konulan 'İşbaşı Eğitim Programı'nda değişiklik yapılarak; '3 aylık katılım ortalama sayısı' şartı kaldırıldı.

İŞKUR'un eğitim programı, işletmelerin istihdam ettirdiği personel sayısının yüzde 10 artırmasına bağlı 100 kişi çalıştıran bir işletmenin fazla 10 fazla daha kişiyi meslek sahibi yapmayı öngörüyor. Eğitim programına katılanlara İŞKUR'a 6 ay süresince günlük 25 lira yevmiye, genel sağlık, ,iş kazası ve meslek sağlığı sigortası yaptırıyor. Programa katılmanın yaş sınırının olmadığı, üniversite mezunu, üniversite öğrencisi ve ilkokul mezunun da katılarak 6 ay sonunda meslek sahibi olabileceği belirtiliyor. Program bitiminde İŞKUR, işletme sahibine 6 aylık çalıştırdığı kişiyi işe alma zorunluluğu getirmemekle beraber başka bir kuruma iş tecrübesi referansında bulunarak başka bir işletmeye yerleştiriyor. İŞKUR Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı, 2. Uluslarası İş ve Meslek Kongresi için geldiği Manavgat'ta yaptığı açıklamada, Antalya bölgesinde kışın sezon bitimine bağlı işten çıkmalara bağlı turizm sektörü temsilcileriyle sık sık görüşme yaptıklarını, en önemli sıkıntılarının kalifiye elamana bulma zorluğu olduğunu söyledi.

Turizm sektöründe istihdam ve kalifiye elaman yetiştirilmesine yönelik 2 yıl önceki İşbaşı Eğitim Programı'nı 2 hafta önce yeniden güncelleyerek bazı değişiklikler yaptıklarını belirten Yazıcı, kontrole bağlı 3 ay ortalama çalışma şartını kaldırılarak, bunun 6 aya çıkarıldığını kaydetti. Yazıcı, şu bilgileri verdi:"İŞKUR'a kayıtlı bulunan bir işsizimizin bir işverene gönderdiğimizde, işveren haklı olarak 'Daha önce bu işi yaptın mı? diye soruyor, bu işte tecrüben var mı? diye soruyor. Bizde diyoruz ki 'tecrübe' kısmı bize ait olsun istiyoruz Program kapsamında 6 ay personel çalıştıran işletmelerin personeline günlük 25 lira yevmiye, genel sağlık, iş kazası ve meslek sağlığı sigortası yapıyoruz. Programı tek şartı işsizin İŞKUR'a kayıtlı olması. Amacımız turizm sektörüne kalifiye elaman yetişmesini sağlamak. Kalifiye elamanı çok önemli, aynı zamanda o sektörü markalaştırır."

YEVMİYE 30 LİRA OLURSA PROGRAM İŞSİZLERE DAHA CAZİP GELİR

Manavgat Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği(TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, yaptğı açıklamada, turizm sektöründe en fazla kalifiye elamanın servis elamanı, güvenlik, can kurtaran, aşçı, pastacı ve mutfak elamanı olduğunu söyledi. Kışın otellerin kapanmasına bağlı turizm sektörü çalışanlarının istihdamına yönelik İşbaşı Eğitim Programı'nı turizmciler olarak desteklediklerini belirten Aydoğan, artan masraflar karşısında programın turizm sektöründe daha cazip olması için günlük yevmiye parasının 25 liradan 30 liraya çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Turizm sektöründe kalifiye elamanın önemli olduğunun altını çizen Aydoğan, "İŞKUR'un programı nitelikli eleman bulmada kısmen bir çözüm. Kesin bir çözüm değil. Yevmiye fiyatları daha yüksek olursa meslek öğrenimi daha cazip olur. Maalesef bölgemizde kışın otel kapanmasına bağlı 60 bin turizm çalışanı 5 ay açıkta kalıyor. Program sadece kalifiye elaman yetiştirmeye yönelik. Evli ve çocuk sahibi birisi işsiz kalmış ve bir meslek öğreniyorsa 25 lira yevmiye ile nasıl geçilecek. Yevmiye 30 ve 40 lira olmalı ki işsiz bir kişi rahat bir şekilde mesleğini öğrenmeli." ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilisim