LAVANTA KOKULU KÖY LAVANTA KOKULU KÖY
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nde ‘İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy’ konferansı düzenlendi.

Nezehat Çeçen Konferans Salonunda Sürekli Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen programa, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Ünal, Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Doğan, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı.
‘İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy’ konferansında konuşan Prof. Dr. İrfan Aslan, Mehmet Akif Ersoy’u ve Çanakkale şehitlerini rahmetle andığını söyledi.

"Vatan uğruna gözlerini kırpmadan canlarını veren şehitler sayesinde bu ülkede huzur içinde yaşıyoruz. Allah bir daha bu millet o günleri yaşatmasın" diyen Prof. Dr. Aslan, sözlerine şöyle devam etti: "Bu millet çok büyük badirelerden geçerek bugüne geldi. Ama dini, dili, ırkı, rengi ne olursa olsun bu topraklarda birlik içerisinde yaşamayı bildi. Toplumlar, geçmişleriyle vardır. Geçmişi yoksa geleceği de olamaz. Gençler geçmişini unutursa geleceği inşa edemez. Bu memlekette yaşayan herkesin, birlik içinde nasıl yaşanır bunun formülünü bulup ona göre yaşaması lazım. Bize düşen, Akif ve O’nun gibi ülkemize hizmet etmiş büyüklerimizi tanımaktır. Bu nedenle bu tür konferansların bize kazanç sağlayacağına inanıyorum."

Ağrı’da Mehmet Akif’i konuşmaktan dolayı çok mutlu olduğunu kaydeden Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Doğan ise "Tarihi olan köklü her millet yaşadığı mücadeleler sonunda Milli Marş yazmıştır. Bugün Birleşmiş Milletlere kayıtlı yaklaşık 200 devlet var. Bu da 200’e yakın bayrak var anlamına geliyor. Aynı şekilde milletlerarası temaslarda okunan 200’e yakın milli marş var. Ve çoğunun sözü tekerleme biçimli sözlerden oluşuyor. Hatta bazı milli marşların sözü bile yok. Bu nedenle biz çok şanslıyız. Bizim milli marşımız çok büyük bir şair tarafından yazıldı." diye konuştu.

Milli Mücadelenin başlarında henüz Büyük Millet Meclisi açılmamışken Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşını yazdığını dile getiren Doğan, sözlerine şöyle devakm etti: "Bu süreçte Ankara’ya davet edilen ilk şair ve yazar Mehmet Akif’tir. Daha sonra açılan Büyük Millet Meclisi, milli mücadelenin arka planını gözler önüne sermektedir. Milli Mücadelenin fikri arka planında ise dini inanç ve iman gücü yatmaktadır. Bu nedenle Akif, Ankara’ya İslam şairi sıfatıyla çağrılmıştır. Ekim 1920’de halkı ve askeri heyecanlandıracak bir milli marşa ihtiyaç duyulduğu fikri ile düzenlenen yarışmada 724 şiirin içerisinden 6 tanesi seçiliyor. Ancak bu 6 şiirin de istenen özelliklere sahip olamadığı sonucuna varılıyor. Böylesine hassas bir dönemde ümit ve iman gücünü kuvvetlendirecek bir marşı ancak O’nun yazacağına olan inanç ile Akif’e teklif götürülüyor. Akif, aldığı bu görevle iki gün içerisinde İstiklal Marşı’nı yazıyor. Bu ebedi şiiri yazan Akif, kendi ahlakının gereğini yaptı, yarışmaya girmedi ve para ödülünü almadı. İstiklal Marşı, zaferin yaşandığı bir coşku ile yazılmadı, aksine zor zamanlarda ümitsizliğin hakim olduğu bir dönemde yazıldı."

Soru cevap şeklinde devam eden program, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Ünal’ın Doğan’a plaket vermesi ile sona erdi.

Editör: TE Bilisim