ELAZIĞ BELEDİYESİ BU HAKSIZLIĞI DÜZELTMELİDİR! ELAZIĞ BELEDİYESİ BU HAKSIZLIĞI DÜZELTMELİDİR!
Su ve atıksu yönetimi alanında hayata geçirdiği proje ve yatırımlarıyla örnek gösterilen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün (İSU), 30’a yakın büyükşehir belediyesinin katılımıyla düzenlediği Akıllı Su Yönetimi Sempozyumu başladı.

Üç gün sürecek sempozyumda İSU’nun Türkiye’de ilk olarak uyguladığı Atıksu SCADA, Mobil İş Emri, Elektronik Bilgi Yönetim Sistemi (EBYS), Yüksek Tüketim, Altyapı Bilgi Sistemi (İKABİS), Su Kayıplarının Azaltılması ve Geri Kazanım Suyu gibi birçok teknolojik proje ve yatırımları masaya yatırıldı. Sempozyumda yüksek tüketimli abonelerin su tüketimlerini kontrol altına alarak su kaynaklarının daha verimli kullanılmasının hedeflendiği Yüksek Tüketim Projesi ön plana çıktı.

İSU’nun gerçekleştirdiği Akıllı Su Yönetimi Sempozyumu’nun açılışına Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu, Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, İller Bankası Genel Müdürü Mehmet Turgut Dedeoğlu, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Recep Şahin ve 30’a yakın büyükşehir belediyesi üst düzey yöneticileri katıldı.

'EN İYİSİNİ, EN GELİŞMİŞİ ARAŞTIRDIK'

Açılış konuşmasını yapan İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, "Diğer su kanal idareleri ile yaptığımız projeleri paylaşma adına düzenlediğimiz sempozyumun hayırlara vesile olmasını diliyorum." dedi. Genel Müdür Bayram, şunları ekledi: "Bölgemiz Türkiye’nin önemli yollarının kesiştiği noktada bulunuyor ve sanayi kenti özelliğini taşıyor. Dolayısıyla geçmişten gelen büyük problemlerimiz var idi. Bu doğrultuda hayata geçirdiğimiz projelerle Kocaeli’ndeki bu problemleri bir bir aştık. İSU olarak bu projeleri yaparken dünyayı ve Türkiye’yi araştırdık. En iyisi nerede var, en gelişmiş teknoloji nerede var, araştırdık. Son noktada müşteri memnuniyetini hedefledik. Bütün projelerimizi bu doğrultuda vatandaşlarımızın hizmetine sunduk."

'11 YIL ÖNCESİYLE DAĞLAR KADAR FARK VAR'

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise bilgi paylaşımın önemine değinerek, şunları söyledi: "Bilgiyi paylaşma herkesin görevidir. Her zaman Türkiye’deki tüm su ve kanal idareleri ile bilgi paylaşımına açığız. Bu sempozyumun en önemli faydası bence bilgileri paylaşım noktasıdır. 11 yıl önce göreve geldiğimiz zamanki eski su ve kanal idaresi arasında dağlar kadar fark var. 'Büyükşehirlerde hiçbir vatandaş ile ticari ve sanayi kuruluşu susuz kalmayacak' şeklinde bir karar aldık. Yerel yönetim hizmetleri olarak 'önce altyapı' dedik. Bu hizmette kararlı olduk. Gerek şebeke yenilemesi gerekse teknolojik yatırımlar yaptık. Su kaybımızı önemli ölçülerde azalttık. Atık su arıtma konusunda önemli yatırımlar yaptık. Bu yatırımlara sürekli teknolojik gelişmeleri ekleyerek devam edeceğiz."

'BÜYÜKŞEHİR İYİ İŞ BAŞARDI'

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, "Bazı temel gerçekler var. Artan nüfusla beraber kentleşme, su tüketimi ve yönetimi sorunları oluşuyor. Bu doğrultuda yerel yönetimler insana bağlı hizmetlerini yerine getirmeye çalışıyor." dedi.

Türkiye’nin, su kavramını özenle ele alması gereken bir ülke olduğunu dile getiren Kocaeli Valisi Güzeloğlu, "Doğru modellerin ve iyi uygulamaların paylaşılması ve hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu kapsamda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Önceki yılda mevsimsel nedenlerle yaşanan kuraklıkta, uygulanan yönetimsel başarıyı da takdirle karşılıyorum." şeklinde konuştu.

'SADECE MİKTAR DEĞİL KALİTE DE ÖNEMLİ'

Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı "Yeni kurulan Büyükşehir Belediyeleri ile birlikte yeni su ve kanal idareleri oluştu. Bu idarelerin sorunları alanlarının genişlemesi ile daha da arttı. Bunların çözümleri için bu tarz sempozyumların yapılması önem teşkil ediyor.." ifadesini kullandı. Suyu sadece miktar olarak değil kalite olarak ele almanın önemine değinen Kınacı, bu sistemin Türkiye’de uygulayan bir kurum olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ni kutladı.

'KOCAELİ ÖRNEK OLDU'

Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Recep Şahin de "Belediyelerimizin birçok işi var ama bunların içinde su ve kanalizasyon işlerinin önemi bir başka önem taşımakta. İzmit Körfezi'mizin pırıl pırıl bir hale gelmesi adına yapılan hizmetler Türkiye’ye örnek olmuştur." sözlerini kaydetti.

İller Bankası Genel Müdürü Mehmet Turgut Dedeoğlu ise "Su ve kanal idareleri ile fikir alışverişinde bulunuyoruz. Sürekli yatırımların yapılması gerekiyor. Buna hep birlikte kafa yoruyoruz. Sizlerin her türlü sorunlarına varız." diye konuştu.

Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu, dünyanın değişimi ile su ve kanal idarelerinin de sürekli yenilenmesi gerektiğini ifade etti.

3 GÜN SÜRECEK

Sempozyumda Genel Müdür İlhan Bayram tarafından kurumun çalışmaları ile teknolojik yatırımlarını tanıtan sunum yapılacak. İSU Genel Müdürlüğü SCADA Merkezi’nde İçmesuyu ve Atıksu SCADA Sistemi, Kullar Atıksu Arıtma Tesisi’nde de Geri Dönüşüm Suyu projesi uygulamalı olarak tanıtılacak.

Sempozyumun ikinci günü ise aylık 500 metreküp üzeri su tüketimi bulunan ve tahakkukun üçte birini oluşturan yaklaşık 1500 abone üzerinde uygulanan Yüksek Tüketim Projesinin yanı sıra Mobil İş Emri, Su Kayıplarının Azaltılması Projelerinin uygulamalı tanıtımları yapılacak. Sempozyuma katılacak Su ve Kanalizasyon İdarelerinin yöneticilerine ayrıca şehrin tarihi ve turistik yerleri de gezdirilecek.

Editör: TE Bilisim