Mardin’de yok böyle bir dava yaşanıyor! Mardin’de yok böyle bir dava yaşanıyor!
İzmir’deki tarım ürünlerinin işlenmesi, değerlendirilmesi ve pazarlamasına yönelik hazırlanan 51 projeden 32’si, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan hibe desteği almaya hak kazandı. Bakanlık, yüzde 50 oranında desteklenecek projelere yaklaşık 8 milyon lira ödeyecek. Bu destekler kapsamında 300 kişiye daha istihdam sağlanacak.

Bakanlık tarafından 2006 yılından beri yürütülen "Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı" kapsamında 2013 yılı için hibe desteği ödemesinden faydalanacak projeler belli oldu. İzmir’de 51 proje başvurusu yapıldı. Tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi ve kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması gibi birçok amaca yönelik program çerçevesinde 32 proje kabul gördü. Bunlar arasında bitkisel ve hayvansal ürün işleme, alternatif enerji üretimi, tarımsal ürün depolama, koyun, keçi ve manda konusunda sabit yatırım ile soğuk hava deposu yatırımları öne çıktı.

İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, 32 projenin sahipleriyle teker teker sözleşme imzaladı. İmza töreninde konuşan Güldal, 2006 yılından beri kırsal kalkınma destek programlarına yoğun bir kaynak harcandığını söyledi. Hibe destekleri çerçevesinde çok sayıda tarım sanayi tesisinin faaliyete geçtiğini kaydederek, “İzmir’in bu yatırımlardan en lâyık şekilde kaynak kullanması, tarım sanayi tesislerini hayata geçirmesi gerekiyor. Destek programı kapsamında 2006 yılından beri İzmir’de ekonomik yatırım maksadıyla hazırlanan 92 projeye, toplam 18 milyon 614 bin lira hibe desteği verildi. Bunlarla toplam 41 milyon 823 bin liralık yatırım yapıldı.” diye konuştu. Makine ekipman alımlarının desteklenmesi maksadıyla da 2007 yılından bu yana bin 956 makine alımı için girişimcilere toplam 10 milyon 904 bin lira ödeme yapıldığını aktaran İl Müdürü Güldal, kabul gören 92 projeyle de bin 474 kişiye istihdam sağlandığı bilgisini verdi. Hibe sözleşmesi gereği girişimcilerin, yatırımlarını 1 Aralık 2013 tarihine kadar tamamlaması gerektiğini vurgulayan Güldal, ayrıca 32 projenin tamamlanması halinde 2013 yılında yaklaşık 300 kişiye daha istihdam sağlanacağını dile getirdi. “Hiçbir sektörde bu kadar yoğun ve yüksek bir hibe destek programı uygulanmıyor.” diyen Ahmet Güldal, “Bakanlığımız, bu sene büyük bir sürpriz yaptı ve bütün yatırım projelerimizi destek programına aldı. 2011-2015 yatırım programı çerçevesinde İzmir’de 100 projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bunların 46’sı, iki yılda faaliyete geçecek. Bu projeler çerçevesindeki yatırımların toplu açılışlarını da sonbahar döneminde yapmak istiyoruz.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim