Mardin’de yok böyle bir dava yaşanıyor! Mardin’de yok böyle bir dava yaşanıyor!
Almanya'nın başkenti Berlin’de yaşayan 65 yaş üzeri emeklilerin sayısı gittikçe artarken, emeklilik gelirlerinde de farklılıklar görülüyor. Özellikle kadın emekliler az gelir elde ediyor.

Her üç kadın emekliden biri 900 Euro veya altında gelir elde ederken, bu durum erkeklerde farklı. Erkek emeklilerin yüzde 38,4’ü bin 500 Euro’nun üzerinde emeklilik alıyor.

Berlin’deki hanelerin beşte birinde (439 bin) 65 yaş üzeri insan yaşarken, bunların 283 bini tek başına kalıyor. Geçtiğimiz yıl toplam 700 bin 800 Berlinli emeklinin 400 bini kadındı. Emekli kadınların yarısı da yalnız yaşıyor. Yaşlıların çoğu Berlin Steglitz-Zehlendorf semtinde hayatını sürdürürken, Friedrichshain-Kreuzberg ise yaşlıların az yaşadığı bölge.

Berlin’de yaşlıların nüfusu çoğalsa da, Alman Emeklilik Sigortası’na göre yaşlılıkta yoksulluk yaşayanların sayısı toplamında düşük. “65 yaş üzeri Alman emeklilerin yüzde ikisi asgari geçimin altında gelir elde ediyor.” sonucuna varan Alman Emekliler Sigortası yöneticilerinden Dirk von der Heide, “Emeklilik, kira ve faiz gelirlerinin yanı sıra elde edilen aylık gelirin sadece bir kısmı.” diye konuştu.

Berlin’de son yıllarda genç aileler ve genç insanların nüfusu artarken, yaşlıların artması da topluma yansıdı. On yıl öncesi her altı Berlinliden biri 65 yaş üzeri iken, şimdi her beş Berlinliden biri 65 yaşında.

Editör: TE Bilisim