Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından Kahramanmaraş'a Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası verilişinin 88. yıl dönümü törenlerle kutlandı. Atatürk anıtı önünde düzenlenen törende, Vali Yardımcısı Erkan Bulgan, Garnizon Komutanı Kaan Kazaz, Belediye Başkan Vekili Cevdet Kabakcı, anıta çelenk sundu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Belediye Başkan Yardımcısı Cevdet Kabakcı, Türk bayrağına İstiklal Madalyası'nı taktı. Törende konuşan Kabakcı, Kurtuluş Savaşı’nda kentin çok büyük kahramanlıklar gösterdiğini söyledi. Şehrin 1919 yılındaki düşman işgalinde matem havasına büründüğünü kaydeden Kabakcı, “O günlerde Kahramanmaraş taşıyla, toprağıyla ve insanıyla kan ağlıyor, ağızlarını bıçak açmıyordu. Herkes vatanı kaybetmiş olmanın acısı içinde kıvranıp duruyordu.
Düşman bu zümrüt şehre girerken seviniyor, bazı yerli işbirlikçiler düşmanı Cizvit papazlarının bandosu ile karşılıyor, adeta bayram yapıyorlardı. Bu durum içi kan ağlayan Maraşlılara daha çok dokunuyordu. Bu işgal 33 hafta sürdü, İngilizler şehri Fransızlara teslim ettiler.” dedi.

İşgal sırasında Fransızların taşkınlığına ilk cevabı Sütçü İmam'ın verdiğini anımsatan Kabakcı konuşmasını şöyle tamamladı: “Bayrak olayının ardından şehir adım adım savaşa sürüklendi. 21 Ocak 1921 günü tarihin en kanlı şehir harbi başladı. Savaşın en şiddetli günleri 22 gün 22 gece sürdü. Küçük bir Çanakkale destanı yaşandı. Azın çoğu, küçüğün büyüğü ve zayıfın kuvvetliyi yendiği o gün, 12 Şubat günü, iman ve inanca güvenerek emperyalist düşman karşısında kükreyen aslanlar oluyorlardı. Bu gün yerel tarihimizin ulusal tarihimize ilham olduğu, ya istiklal ya ölüm ahdinin verilmiş günüdür. Maraş milli mücadelesi ulusal kurtuluş mücadelesinin ilki ve ön sözüdür. Kahramanmaraş’ın zaferi hepimizin göğsünde istiklal madalyasıdır.”

Tören, 5 Nisan Ortaokulu öğrencisi Büşra Yaman'ın günün anlam ve önemini anlatan 'Kahramanmaraş' isimli şiiri okumasıyla son buldu. Törene MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan, idari amirler ve öğrenciler katıldı.

Editör: TE Bilisim