MARAŞ'IN BAĞLARI ÖKSÜZ KALDI! MARAŞ'IN BAĞLARI ÖKSÜZ KALDI!
OMÜ'de Türk Dünyası Araştırma Topluluğu (TÜDAT) ve Uluslararası İlişkiler Topluluğu’nun ortaklaşa düzenlediği “Karabağ'ın İşgali ve Hocalı Katliamı” konulu konferans düzenlendi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sevilhan Mennan ve Prof.Dr. Şenol Eren, Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Dursun Hasanov, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Konferansın açılış konuşmasını TÜDAT Topluluk Başkanı Mehmet Furkan Doğan, Uluslararası İlişkiler Topluluğu Başkanı Gasgay Abbaszade ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sözcüsü Erestun Mehtiyev yaptı.

“Hocalı, Yukarı Karabağ’da, Azerbaycan’ın ikinci büyük şehri, önemli bir stratejik konumda, Karabağ’ın doğusundan batısına giden yolun üzerinde ve bu büyük Ermenistan Devleti için bu toprakların Azerbaycan’da olması engeldi. Geldiler ve burayı yerle yeksan ettiler.” diyerek neden Hocalı’da katliam yapıldığını anlattı.
Bir gecede 613 kişinin şehid edildiğini hatırlatan Methiyev, kanlı hadisenin, çağdaş dünyanın karanlık gecesi olduğunu söyledi.

Giresun Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yalçın Sarıkaya konuşmasında “Azerbaycan Türk dünyası haritasına baktığımızda, baş Türkiye, gövde Türkistan ise başla gövde arasındaki önemli yer boğaz Azerbaycan’dır.” diyerek Azerbaycan’ın coğrafi önemini belirti.

Doç. Dr. Yalçın Sarıkaya konuşmasında, “Azerbaycan-İran bölgesinde devlet kurduk, yıkıldı, toprak kazandık, kaybettik. Türkiye Türkleri olarak Anadolu’ya biz bu coğrafyadan geldik. Azerbaycan’a gittiğimiz zaman bize Türkiye’de ne kadar Azerbaycan kökenli olduğunu soruyorlar. Diyorum ki Türkiye’de 70 milyon Azerbaycan kökenli Türk vatandaşı var.” dedi.

Azerbaycan stratejik öneminden bahseden Sarıkaya, “Azerbaycan petrol ülkesi; 10 milyona yakının nüfusu ile Güney Kafkasya’nın en büyük şehri ve diğer iki Güney Kafkasya devleti olan Gürcistan Ermenistan’la kıyas edilemez. Azerbaycan Edebiyatı’nın Türk Edebiyatı’ndan çıkarılmayacağını, bir bütün olduğunu, Türk İslam dünyasında ilk demokratik Müslüman devlet Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti” olduğunu söyleyerek bu bölgede neden gerilim olduğunu anlattı.

Editör: TE Bilisim