MARAŞ'IN BAĞLARI ÖKSÜZ KALDI! MARAŞ'IN BAĞLARI ÖKSÜZ KALDI!
İzmir’in dört bir yanında su, kanalizasyon, elektrik, telefon veya internet çalışmaları sebebiyle çeşitli kurumların arka arkaya yaptığı kazılar, vatandaşı çileden çıkardı. Cadde ve sokakları köstebek yuvasına çeviren çalışmaların gelişigüzel yapılmasına, çukurların aradan geçen uzun sürelere rağmen kapatılmamasına tepki gösteren İzmirliler, şehrin en önemli sıkıntılarından birinin bozuk yollar olduğuna dikkat çekti. Hangi kurum veya şirket tarafından yapıldığı belli olmayan çalışmalar yüzünden delik deşik olan cadde ve sokakların zaman zaman gündeme geldiğini hatırlatan İzmirliler, Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden çözüm istedi. İyi bir koordinasyonla bütün kurum ve kuruluşların aynı zamanda aynı bölgede çalışmalarını tamamlamasını isteyen vatandaşlar, “Açılan her çukur, ülke ekonomisine zarar veriyor. Ayrıca arabalarımız zarar görüyor. Millî servet, çukurlara gömülüyor.” diye tepki gösterdi. Buca ilçesi Yıldız Mahallesi’nde oturan Elif Tezcan, arabasıyla işe gidip geldiğini, kapatılmayan derin bir çukur sebebiyle lastiğinin yarıldığını söyledi. Tezcan, çukurların Hoca Ahmet Yesevi Caddesi ve 206/5 Sokak'ta yoğun olarak bulunduğu bilgisini verdi. Karşıyaka ilçesi Demirköprü Mahallesi sakinlerinden Deniz Uğur ise arabasıyla 6116 ve 6111 sokakları kullanarak Anadolu Caddesi’ne çıktığını, delik deşik olan her iki sokağın da neredeyse hiç düzgün bir yeri bulunmadığı belirtti. Kazı çalışması sebebiyle çukur olan bazı noktalara çakıl döküldüğünü ancak yağmurla bunların sürüklendiğini anlatan Uğur, yerel yöneticilerden şehrin sıkıntılarına daha hassas olmalarını istedi. Bayraklı ilçesi Manavkuyu Mahallesi sakinleri de birçok cadde ve sokağın kazılarak bırakılmasından şikayetçi. Çukurları sürücüler için hazırlanmış tuzaklara benzeten Halit Demir, çukurdan kaçmak isteyen bir sürücünün, en ufak dikkat eksikliğinde kaza yapabileceği uyarısında bulundu.

Bornova ilçesi Yeşilova’da oturan Hakan Yılmaz ise altı ay önce başından geçen bir olayı şöyle anlattı: “Evime kanalizasyon bağlatmak için AYKOME’ye müracaat edip bedelini yatırdım. Usta bulup sokağı kazdırdım. Aradan 1,5 ay geçti ancak asfalt için gelen olmadı. Mahallelinin tepkisi üzerine kendimiz, kazılan yeri betonla kapatmak zorunda kaldık.”

ÇAKAR: VATANDAŞIN CANINA TAK ETTİ

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, kazı çalışmaları iyi takip ve koordine edilmediği için özellikle sokak aralarındaki bozulmaların vatandaşın canına tak ettiğini söyledi. Kurumların izinli olarak yaptığı kazılarla ilgili bilgi veren Çakar, “Kazıyı yapan kurumlar, Büyükşehir’e kazı ve yapım bedeli ödüyor ancak çalışma biter bitmez yolu asfaltlamıyorlar. Kazı yapılan zeminlerin oturma süresi var, ondan sonra asfaltlanıyor. Doğalgaz çalışmaları ise bölgesel yapılıyor. Sızıntı olup olmadığı test edilmeden asfalt dökülmüyor.” dedi. Kazıların, vatandaşın mağdur edilmemesi için daha iyi koordine edilmesi gerektiğine dikkat çeken Çakar, “Ben de aynı şekilde işe gelirken en az 10 yerde çukura girip çıktım. Vatandaşın halini tahmin ediyorum. Maalesef İzmir’de bir koordinasyon eksikliği var. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yapacağı altyapı yatırımlarının zamanlaması, yeri ve iznini veren Alt Yapı Koordinasyon Merkezi (AYKOME), bu organizasyonu doğru yapamıyor. Bir kurum geliyor bir çalışma yapıyor, daha sonra başka bir kurum geliyor. Aklınıza gelebilecek her türlü altyapı çalışması yapılıyor. Bu işin çözümü, İzmir Büyükşehir yetkililerinin koordinasyonda daha hassas davranmalarından geçiyor.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim